Левицата в Габрово може да си позволи експерименти, просто няма какво да губи
Последно обновяване
05 Февруари 2016 в 13:26 ч.


Заглавно изображение на новината

Дебатите и гласуването на бюджета на община Габрово за 2016 година определено предизвикаха известно вълнение през последните дни. Ако сме честни, доста хора така и не разбраха, че това се е случило. Вълненията бяха някак камерни - в затворени общности, каквато е общинската администрация и местния парламент. Благодарение на медиите и общественото обсъждане разговорите по бюджета достигнаха до един по-широк кръг хора.

Би било пресилено да се твърди, че в местната пленарна зала е имало разпалени страсти при обсъжданията. Вероятно най-точно би било да кажем, че „температурата в залата се е покачила”. Но и тук нищо неочаквано. Кметът и екипът й защитиха параметрите, върху които бяха работили усърдно. За Таня Христова може да се добави, че битката е била, за да си гарантира възможност да реализира част от своите политически идеи, които тя в най-общ вид формулира след изборите.

Периодът, който предхождаше дебатите в залата на Общинския съвет и самото гласуване, беше време за много работа, която имам усещането, че левицата не успя да реализира в своя полза. Разбира се, в правото на опозицията е да прецени какво поведение да има. Възниква, обаче, въпросът как може от едни и същи действия през годините да очакваш различен резултат. Ефектни реплики, малко емоционална тръпка, размахан пръст – това е интересно, няма как да се мине без него.

Левицата го направи, чрез своите съветници. Не подготви, обаче, своята алтернатива на бюджета на Таня Христова и ГЕРБ. От гласуването насам можем наистина да говорим за бюджета на кмета Таня Христова. И да добавяме „и на нейната администрация”. Но тъй като един бюджет, освен експертно е преди всичко политическо начинание – да, това е бюджет на Таня Христова и на ГЕРБ. Така е защото те го подготвиха и приеха.

Къде е бюджетът на опозицията?

Да изготвиш един толкова тежък материал, безспорно е трудоемко, изисква влагането на много време и личен ресурс. Социалистите нямат на разположение цялата администрация на Община Габрово. Предполага се, че липсва и много от информацията, която е била ползвана от управляващите. Един опозиционен бюджет не би бил така детайлен, както представения от кмета, администрацията и мнозинството. Но макар и в по-общ вариант би дал много предимства на левицата. Първо социалистите няма какво повече да губят. Те не могат да сбъркат. Дори да няма някакъв ефект от такова действие, то със сигурност не би имало и негативен рефлект върху опозиционната партия.

Както и да изглежда БСП все още разполага с ресурс, който не е за пренебрегване – хора, които знаят какво представлява един бюджет. Кадри, които не само са виждали бюджет, но и са участвали в изработката му.

Стелияна Тинчева през този мандат не е в местния парламент, но какво от това? Нима не е била част от висшата администрация при управлението на левицата? И нима точно тя не е особено подходяща да оглави група от леви експерти, които да работят в една част от бюджета – икономика и инвестиции. Миглена Пройнова също е била образователен заместник-кмет и не по-маловажно е, че е човек от реалната просветна система. Богомил Белчев е с отлична професионална експертиза, а в същото време притежава усет за политическите параметри на едно предложение. Той е и отличен оратор, както разбира се и Лена Енева, кандидат за кмет на социалистите на последния местен вот, бивш секретар на Общината и председател на ОбС. Кой от тях не знае как се прави бюджет?

Какъв смисъл би имало, след като съветниците от мнозинството са толкова, че гласуването на останалите е практически без значение?

Смисълът е да формираш алтернатива. Ако можеш, естествено. Смисълът би бил в представянето по разбираем начин на един такъв бюджет пред населението на Габрово. Това изисква още повече ресурс – подготовка и осъществяване на срещи с хората от отделните населени места. Някъде ще дойдат пет човека, другаде – десет. Може и двама. Все едно си в предизборна кампания. А, защо не? Какво има да губи левицата? Вероятно този период беше удобен и да се избере една личност, която да бъде наложена като лидер. Не в смисъла на част от някакво партийно ръководство, а на лидер, в който габровци още сега да припознаят един възможен и защо не добър вариант за следващ кмет.

Рано е още. Изборите са след четири години, току-що минаха последните, ще възкликне някой. Рано ли? Защо пък да е рано? Левицата днес може да си позволи експерименти! Просто няма какво да губи. 

Автор: Тихомир ЦЪРОВ


Щракни тук, за да коментираш новината