Андрей Ковачев: Станишев виси като воденичен камък на социалистите в ЕС
Последно обновяване
03 Декември 2013 в 09:59 ч.


Заглавно изображение на новината

Декларация, подписана от български граждани, която описва ситуацията с политическата криза в нашата страна, е връчена на евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев. Това пишеhttp://dariknews.bg. В нея се изразява мнението, че липсата на доверие в управляващата коалиция провокира желанието на една голяма част от гражданското общество за оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и провеждане на предсрочни избори. 

„Постоянно информираме нашите партньори и европейските институции за ситуацията в България. В пленарна зала на Европейския парламент се обърнах към лидерите на левицата Мартин Шулц (бел.ред. председател на Европейския парламент) и Ханес Свобода (бел.ред. председател на политическата група Прогресивен алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент) да помогнат за оставката на правителството и за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Сегашното управление е в ущърб и на европейската социалдемокрация и тяхната репутация страда много от това, че кабинетът в България е зависим от една антиевропейска, популистка и ксенофобска партия, каквато е „Атака”. В тази среда у нас започват да се създават формации, които опитват да печелят подкрепа, заради ситуацията със сирийските бежанци. Така се злоупотребява със страховете на българските граждани”, заяви Андрей Ковачев пред Dariknews.bg.

В пленарна зала на ЕП той определил сегашното правителство като „етно-бизнес-националсоциалистическо”, обосновавайки се със „съставните му части - БСП, ДПС и „Атака”. 

„Задкулисието дава възможности на създадената от бившата Държавна сигурност партия да осъществява свой бизнес. От друга страна имаме наследник на БКП, осъществила режим, който е определен като престъпен. Лица от фамилиите, които са ръководили диктатурата след 1944 г. продължават да са начело. На Мартин Шулц и Ханес Свобода сега им пари под краката, защото сложиха за председател на европейската левица един човек, който е начело на нереформирана партия. Двамата много добре усещат вече, колко е неприятен този избор. Доказателство за това е, че на пресконференцията за представяне на Мартин Шулц като кандидат за председател на Европейската комисия, не беше поканен да присъства Сергей Станишев, независимо, че в този момент беше в Брюксел. Очевидно те се притесняват да се явят с него пред медиите, като председател той започва да им тежи като воденичен камък.


В България една прокомунистическа върхушка се опитва да приобщи страната ни към руската политика. Това което трябва да се случи е дошлите на власт с манипулации БСП и ДПС да си подадат оставката. Не може да продължава тази агония - толкова дни да има протести, а властта да се прави, че нищо не се случва. Имаме председател на европейските социалисти, който използва една анти-европейска партия, за да задържи управлението”, изрази своето становище Андрей Ковачев. 

По повод възможността на институциите в Европейския съюз да влияят у нас евродепутатът от ЕНП коментира: „Всяка страна член на ЕС е суверенна, нито Комисията, нито ЕП, нито Съвета, могат да се намесят. Народът е този който ще вземе решението за своето управление. Мартин Шулц и Ханес Свобода могат в разговор със Станишев да го убедят, че България се нуждае от предсрочни избори. В БСП също има разумни хора, които осъзнават ситуацията и проявяват отговорно отношение”.

Андрей Ковачев отхвърли възможността в рамките на този парламент да има общи действия между ГЕРБ и БСП. „Сътрудничеството може да е за предсрочните избори, за нов Избирателен закон, но не за други неща”, уточни Ковачев. Според него управлението на ГЕРБ е имало постижения, много по-сериозни от допуснатите грешки, което се оценява от хората в страната. 

„Има много голяма вероятност 2014 г. да бъде нулева за усвояване на средства отеврофондовете”, изрази опасенията си евродепутатът. Той припомни, че от ГЕРБ  са подали ръка на други партии, позиционирани в център-дясното политическо пространство.

По повод европейските избори Андрей Ковачев прогнозира, че ГЕРБ има потенциал да увеличи сегашните си пет мандата. Той призова останалите партии членки на ЕНП да не се поддават на внушенията, че ако си сътрудничат с ГЕРБ ще бъдат „патерица на Борисов”. „Така те играят, дори без да го съзнават, в отбора на бившите комунисти и ДС”, коментира Ковачев.

автор: Тихомир Църов


Щракни тук, за да коментираш новината