Анонимен сигнал за бомба, а?
Последно обновяване
11 Ноември 2014 в 15:50 ч.


Заглавно изображение на новината

Информация, публикувана в официалния бюлетин на МВР ми направи впечатление, предизвика за първи път въпрос, за който не се бях сещал. Въпреки че е простичък.

Новината беше кратка и не я срещам за първи път. След анонимен сигнал за бомба, подаден на тел. 112, е отцепен района на и е опразнено заведение в центъра на Габрово, близо до сградата на Националната Априловска гимназия. Разбира се, че трябва да се махнат хората, въпреки че такива сигнали често се оказват "партенка". През 90-те години учениците ги използваха, за да бъдат преустановени учебните занятия. Чувал съм дори, някои го ползвали, за да прекратят съдебно заседание. Както и да е! Мислех, че времето на анонимните сигнали е отминало. Оказва се, че не е!

Не е ли? Да се потопим в една друга история.

В един почивен ден токът в няколко квартала и села на Габрово спира. Логично е човек да потърси информация защо и докога ще е без захранване. При избиране на националния телефонен номер на ЕНЕРГО-ПРО се включва система, която по познат маниер ти обяснява, че "с цел подобряване на обслужването разговорът може да бъде записан". Следват предложения за посочване на желания вид услуга и когато избереш "аварии" веднага започва да тече запис с населените места, където в дадения момент няма захранване. Интересното в случая е, че ако се обаждаш от Габрово - информацията е само за населени места от общината. Ако си габровец и направиш набиране от територията на Варна веднага получаваш информацията за територията на тази област.

Ясно е, нали? Кой не знае вече, че телефоните могат да бъдат проследявани и така да се установи къде са хората, които ги ползват. Но щом това за свое улеснение може да прави ЕНЕРГО-ПРО, в още по-голяма степен би трябвало да важи за полицията. Или за тел. 112.

От какъв вид телефон трябва да се обадиш, за да останеш анонимен?

Ето такива мисли ме споходиха, след като поотлежа в съзнанието ми информацията за анонимно обаждане и неверен сигнал за поставено взривно устройство. Не съм специалист по темата, признавам си, че дори от любопитство не чета такива неща. Правя го само, когато ми се налага по професионални причини. Но пък се запитах и друго! Дали твърдението, че има анонимно обаждане не се ползва, за да се влезе някъде и да се проверят неща, за които съответните органи нямат официално разрешение? Искам да уточня, че не говоря за конкретния случай. Разсъждавам по принцип.

И все пак, в тези времена на неанонимност как може да си анонимен? Как?


Щракни тук, за да коментираш новината