БСП и ГЕРБ си подхвърлят ДПС като горещ картоф
Последно обновяване
09 Април 2014 в 14:10 ч.


Заглавно изображение на новината

Дали ДПС е горещия картоф на българската политика? Най-големите партии, които основателно претендират да управляват страната, БСП и ГЕРБ, си го подхвърлят един на друг, може би притеснени, че ще ги изгори. Но ДПС не са лесно заобиколим фактор и това го показва реалността, а не някакви абстрактни опити за отрицание.

"Али Алиев е един от коректните партньори на ГЕРБ в Община Севлиево. Направих си труда да проверя – 99 % от гласуванията си в Общинския съвет той е подкрепял становищата на ГЕРБ. Освен това той е председател на постоянна комисия в ОбС – Севлиево, избран благодарение подкрепата на партия ГЕРБ". Това заяви Йордан Стойков, депутат от БСП по повод назначението на Алиев за директор на парк "Българка", което преди месец и половина предизвика вълнения сред определени среди в Габрово. И така подхвърли "горещия картоф ДПС" в ръцете на ГЕРБ.

Скоро след назначаването на кабинета на Пламен Орешарски хората на Бойко Борисов бяха категорични, че управлението на Габровска област е в ръцете на ДПС. И така подхвърлиха "горещия картоф" в скута на социалистите.

Прави впечатление, че всяко движение на подхвърлящата страна е много ясно изразено и с очевидно желание да бъде забелязано от публиката. Поемането пък е акт на дискретност. Страната, която хваща "горещия картоф" се опитва да не му отдава особено значение. Поне за пред хората, може би за да се избегнат обвинение в лакомия и клетви от рода на "дано да ти приседне".

А, трябва да признаем, че хапката изглежда вкусна, когато от "горещ" картофът стане "топъл".

За да подхвърли картофа, Йордан Стойков го е държал достатъчно дълго, но пропуска да обясни нещо за времето, през което е ставало това. ДПС в Севлиево не са на по-голяма почит сега, отколкото бяха по време на неговия мандат като кмет. Заместникът на Стойков и заместникът на Иван Иванов, настоящ кмет, е един и същ - Митхад Алибашев. И е от ДПС.

Днес ГЕРБ приема ДПС да има участие в управленски мандати на техни кметове по места. БСП пък приеме това да се случва на национално ниво два пъти 2005 г. - 2009 г. и от 2013 г. насам.

Миналата седмица Бойко Борисов пи кафе с Лютфи Местан и това предизвика коментари, които не се понравиха на БСП. Срещата на двамата лидери бе изтълкувана като опит за стопляне на отношения. 

Ако оставим емоцията настрана, няма как да не признаем, че без ДПС пъзелът трудно ще се подреди. ГЕРБ към момента са единствената партия, която е влиятелна алтернатива на социалистите. Последните публикувани проучвания сочат възможността "България без цензура" да заеме мястото на Атака. Останалите субекти, които биха били парламентарно представени са добре познатите БСП, ДПС и ГЕРБ. "България без цензура" обаче не е с такова влияние, че да заеме мястото, освободено от НДСВ. Така се оказва, че вече сме в жадувания от някои двуполюсен политически модел. А в него без ДПС трудно се прави нищо. Впрочем няма нищо лошо. Просто с ДПС трябва да се работи така както работеше Симеон Втори. По това време никой не твърдеше, че има коалиционно преяждане с власт. Терминът май се появи, когато Станишев се пробва да прояви коалиционна култура.

Изглежда, че ДПС не е горещ картоф, който да бъде подхвърлян от едни ръце в други, за да не ги изгори, а питателна и вкусна част от родната политическа трапеза. 


Щракни тук, за да коментираш новината