БСП се нуждае от връщане към своите ценности
Последно обновяване
11 Юни 2014 в 06:38 ч.


Заглавно изображение на новината

От няколко дни в медиите обикалят „политически коментатори”, които на пръв поглед от свое име, отправят явни заплахи към местните ръководства на социалистическата партия. Явяват се нещо като „съзнателен буфер”, който да предпази лидерът Сергей Станишев. Досегът на най-висшето ръководство на социалистите с реалността все пак е добре да се състои. Червените не успяха да дадат реална парламентарна и политическа подкрепа на едно правителство, за което може да се каже, че е първото след Царското, събрало в себе си немалък експертен потенциал.

Разбира се сравнението не е съвсем точно. В първите години след влизането на Царя във властта около него се събра каймакът на нацията, без оглед на политически или идеологически различия. Това стана възможно до голяма степен и заради положителния дефицит на политически лица, а от там и на идеология в самата партия НДСВ. В кабинета на Орешарски има професионален заряд, но ситуацията в подкрепящото звено – парламента, е съвсем различна. Там, а и във високите нива на партийното управление на БСП, поне отстрани, изглежда, че процесите не се владеят. В нито един момент. Няма логика на поведението, няма предсказуемост, няма дългосрочност. Реагира се на моментни дразнители, при това прибързано и непоследователно.

Така и не се разбра, защо БСП са изненадани от изразената позиция на коалиционния си партньор ДПС!

Публиката остана с впечатление, че Станишев не знае какъв да бъде следващия му ход и затова изчаква. Какво, обаче е въпросът! Няколко изстрела бяха отправени в посока и към правителството, но бързо се разбра, че това е поредно пробване на почвата за „споделената отговорност”, както и в ситуацията с вината на местните червени ръководства. Сергей Станишев имаше момент за силен ход – деня след изявлението на ръководството на ДПС за предсрочни избори. Може би щеше да вдъхнови последователите на партията, ако беше заявил, че България се нуждае от задължително гласуване, за да не пада никоя друга партия в „стопяващата прегръдка” на ДПС. Може би щеше да си тръгне с бурни аплодисменти, ако беше казал, че този ход е шанс да се опитат политиците да преустановят системата на „обръчи от фирми”.

Не че е вярно всичко това, но поне звучи вдъхновяващо за хора, които си задават въпроса защо ДПС има много по-голямо участие в реалната политическа и икономическа власт, без да е мандатоносител. Ако по време на предизборната си обиколка в Габрово Станишев беше имал реален разговор с реални хора за реални проблеми, щеше да чуе този въпрос. Дори активистите на партията му си го задават. Но какво може да отговори лидерът на социалистите?

ДПС имат властта, която успяват да вземат. Кой може да им се сърди? И защо? БСП даваше все по-голям периметър на ДПС от 2005 година насам. Ако някой е мислел, че това е проста игра, лъгал се е, става ясно днес. Впрочем, едва ли трябва да пропускаме, че именно около ДПС се завъртяха основните скандали на това управление. И ДПС увеличи електората си. Е, ако отново се върнем към Царските времена, ДПС не стоеше по този начин в очите на хората. Но както казах, тази партия взема властта, до която може да си позволи да стигне – прагматично и неотстъпчиво. Чу се мнението, че социалистите няма да видят управление в следващите 10 години. И защо им е? След всяко червено правителство следва криза.

Правителството на Луканов – опашки.

Правителството на Виденов – банков срив, пшенична криза, мини-революция.

Правителството на Станишев от икономическа гледна точка беше много успешно. Само че точно то докара голямата криза на доверието и морала. А, това са ценности, които няма с какво да бъдат заменени.

Трудно ми е да си представя голяма коалиция между ГЕРБ и БСП, която да извади балансьорите от властта. Макар че личното ми мнение е, че българите до голяма степен са узрели за нея. За да се случи е необходима промяна в самата социалистическа партия. И връщане към ценностите й. Те може да са спорни за някои, дори неприемливи. Но са ценности, все пак. 


Щракни тук, за да коментираш новината