Бисеров и Пеевски ли дават облика на България през 2013 година?
Последно обновяване
12 Ноември 2013 в 18:24 ч.


Заглавно изображение на новината

Какво бихте направили, ако поискат от вас да излезете с предложение за политик и събитие на годината?

Трудна задача, а? Но понеже това се прави на национално ниво от доста години, няма как да прескочим 2013-та. Бурна, изпълнена със събития и лица, тя напомня порой. На бързи обороти пред очите ни преминават картини от началото на демокрацията, но в осъвременен вариант. Протести, в които незабелязано се опитват да се впишат множество интереси. Лица, които искат да бъдат припознати, като изразители на обществените нагласи. Организации, с претенция да дадат шанс на „новия български морал”.

Можем да посочим протестите от 2013-та като голямото събитие на годината. Най-после народът се събуди. Само че кои протести? Февруарските ли? Или провокираните от личността на Делян Пеевски? Спонтанни ли са те? Или някой е взел решението за създаване на протестно ядро, около което да бъдат увлечени все повече хора? А, този с въпросното решение от какви интереси е провокиран? 

Три правителства управляват България през 2013 г. Очакването, че скоро ще имаме четвърто витае из публичното пространство. Това добре ли е? Икономическата среда подобрява ли се? Социалната обстановка стабилизира ли се? За бързата смяна на правителства има само едно определение – нестабилност. Може ли тя да бъде събитие на годината?

Христо Бисеров, знакова фигура, изчезна бързо от сцената. И тук неясноти. Би могло да се определи като нещо важно за страната, ако беше ясно, че има удар върху политико-икономическите паяжини на тези които си играят с живота ни. Само че остава усещането, че Бисеров бе изваден от играта именно, за да се спре разплитането на тези паяжини. Обаче кой ги разплита в момента? Щом като той беше част от политическа формация, която подкрепя сегашното правителство.

Назначаването на Делян Пеевски начело на ДАНС, което взриви страната може би наистина е събитието на 2013 г. Звучи деструктивно. Е, какво пък, от събитията през тази година може да се роди разруха на нещо старо, от пепелта на което да се дадат шансове на новото. Обаче искаме ли Христо Бисеров или Делян Пеевски да са политиците на 2013 г? За Пеевски не знам! За Христо Бисеров съм убеден, че е политик от тежката артилерия. В стил Междузвездни войни можем да се запитаме кой се ползва от качествата му – „тъмната или светлата страна на силата”?

На мен лично ми липсва нещо, което вече съм преживявал. В този момент на обществено разделение, България се нуждае от помирение, от осмисляне на ценностите и от национално съгласие за набелязване и постигане на важни дългосрочни цели.
Професионалният и интелектуален потенциал на нацията все още е значителен. Достоен носител на тази кауза в даден момент от демократичното развитие се намери. Вярвам, че това би се случило и сега.
Нека не се съгласяваме да живеем от драма в драма. Животът ни не е низ от черни дни, обвити в корупция, кражби, убийства и липса на перспектива. В това искат да ни убеждават, и го правят успешно, тези които имат интерес да манипулират съзнанията ни. Ние обаче сме народ с потенциал и добро бъдеще. Стига да си повярваме.


Щракни тук, за да коментираш новината