Да не се оставяме да ни залъгват с „Приказки за демокрацията”
Последно обновяване
07 Януари 2015 в 06:33 ч.


Заглавно изображение на новината

Все пак някой трябва да поднови реформите в България. ГЕРБ са на ход, няма как! Това е политическата формация, върху която пада отговорността. Властта, както всяко нещо, си има две страни. Реализирана амбиция, личен професионален успех, усещане че нещата са в ръцете ти - това е когато гледаш "монетата" по един начин. Като я обърнеш виждаш друго - обществени очаквания, необходимост от вземане на дългосрочни решения във време, когато те връхлитат нуждите на ежедневието. Откъде да започнеш? Системите, по които живеем са такива, много малка част от хората ги харесват и реално могат да се ползват от тях. В същото време им се налага да плащат, за да ги поддържат. Когато в България искаш да промениш нещо, не знаеш къде да бутнеш, за да не се срути конструкцията. В същото време около теб крещят представители на коалиционни партньори и опозиция, че каквото захванеш все не ти се получава. Какви реформи тогава? Ето такива - трудно приемливи за обществото, което все иска някой друг да понесе основната тежест. Е, няма кой друг. Така е било и така е сега - накрая сметката се плаща от народа.

Напоследък сред коалиционните партньори на ГЕРБ се върна анти-ДПС говоренето. Може би защото в даден момент се видя, че може и без тях. Не без ДПС, без коалиционните партньори. Много е лесна тази позиция - да си срещу ДПС. Комфортна е от политическа гледна точка. А ДПС е удобния виновник за всичко. За всичко лошо, разбира се. За доброто, което се е случвало в управлението, претенциите са на други.

Кой е корумпиран? ДПС - разбира се.

Чии са обръчите от фирми? Кой не го знае?

Кой трябва да се изолира от управлението? Е, как кой? ДПС!

Човек, който се е заел да коментира, може спокойно да спре и да реши, че от гледна точка на поддаващата се на внушение публика си е свършил работата. Всъщност нещата започват точно от тук. Ние трябва да се научим да търсим отговорите на въпросите си докрай и да не се оставяме да ни приспиват с "Приказки за демокрацията".

Няколко прости въпроса. През 90-те години, когато ДПС беше малка политическа формация, с ограничено представителство в парламента нямаше ли корупция и обръчи от фирми? Имаше, разбира се. Случи се и мащабно ограбване на собственост – масова и касова приватизация, например.

Наблюдавах водещи фигури на Реформаторския блок в техни телевизионни изяви, когато издигнаха като мото на своето политическо присъствие изолирането на ДПС. Уж в името на тази идея стигнаха до там да се коалират с бивши депесари.

Но, тъй като обичам своята си общност, мислите ми се завъртяха около "старата" история с Аптечно управление в Габрово. Стара ли? Не, просто я оставиха да бъде засипана с прах от времето. Отговор няма! Как така депутатско място от периода 1998 г. - 2001 г. даде възможност на едно семейство да сложи ръка на цялата аптечна система в региона? Ей, така...просто да си я вземе срещу малко заплащане! Дали само семейството на депутат от СДС в онзи период трябва да дава отговор?

Как така зет на друга депутатка от същото мнозинство стана собственик на голям завод в Габрово (Подем)? Само Юлия Берберян и близките й ли трябва да отговарят? Или всичко това беше създадена система, от която те се възползваха? 

Реформаторският блок днес не би трябвало да има очи да сочи към ДПС с каквито и да било обвинения. Защото ДПС с нищо не е по-лоша политическа формация. Дали се харесва или не реалността е, че ДПС е участвало в управленски мандат, през който са се извършвали полезни за страната реформи. Резултатите от мандата 2001 г. - 2004 г. са много видими, особено на фона на последващите сривове. Либералното управление на България, реализирано от НДСВ и ДПС с премиер Симеон Втори, бе огромна глътка въздух - особено за бизнеса.

Не мога да приема, че гласуването в парламента, в което ДПС подкрепи ГЕРБ трябва непременно да се подложи на унищожителна критика. То не е и анонс за бъдещи общи действия. По-скоро е знак към самопровъзгласилите се за носители на „чистото начало в политиката” коалиционни партньори на ГЕРБ. Те, ако могат ще го разчетат. И ако присъствието им във властта не е просто заемане на постове ще помагат да се извършат реални реформи. Днес министърът на икономиката трябва да е главно действащо лице. Кога за последно чухме идеите му за развитието й? Правосъдието ни е на такова ниво, че посланници на европейски страни се изразиха в твърде разбираемо, избягвайки обтекаемия език на дипломацията. Къде са ресорният министър и вицепремиерът, който тогваря за него? Знаете ли посоката, в която работят те, в името на рефомите? Май очакването е ГЕРБ да понесе отговоронст за непопулярните мерки. А щом дойде време да се „берат плодове” българския ефир отново ще бъде наводнен от „реформатори”.

Аз пък чакам отговори на въпроси, зададени преди повече от 15 години. И за Аптечно управление, и за Подем. Вероятно с чакането ще си остана! Но поне се уча на търпение и постоянство. Всяко нещо си има своята позитивна страна.  


Щракни тук, за да коментираш новината