Докато партиите редят пъзелите си, хората, които плащат данъци хвърлят по едно око към Терминал 2
Последно обновяване
26 Февруари 2014 в 15:42 ч.


Заглавно изображение на новината

Иван Костов се завръща с Реформаторския блок. Дали е интересна тази тема на широката публика? Май не особено, ако се има предвид рейтинга на коалицията, оцветена в синьо. Изтикани на преден план лица, нови за хората, те трябва да внушават доверие. То обаче се върти около и под 5-те процента и отказва да мръдне нагоре, когато се мерят рейтинги. От определен момент социолозите като един започнаха да дават по-голяма тежест на партията на Бареков "България без цензура". Понамести се сред избираемите и АБВ на Георги Първанов. И блокът на реформаторите увисна на опашката. Завръщането на Иван Костов или поне публичната му поява, въпреки заявеното оттегляне, беше забележително. Акцентът - да се отрече възможността за работа с ГЕРБ. Така Командира очерта една линия на разделение, негов политически патент. Това поведение, обаче обрича тъй наречения Реформаторски блок на опозиция - извънпарламентарна или като малка по брой група в някакво бъдещо Народно събрание. А, идеята за предсрочни избори у нас? Ако се вземе като база поведението на Иван Костов, те не ни трябват. Защото картината би била горе-долу подобна на сегашната, е, може би с малко по-приемливи субекти. Очертава се така, че дори да спечели изборите партия ГЕРБ няма с кого да управлява. Следователно мандат би бил връчен на социалистите, които могат да съставят кабинет с ДПС и с подкрепата на Бареков под някаква форма. В парламента, примерно, но без участие в изпълнителната власт. Реформаторският блок би останал опозиция, но какво топли това целокупния български народ? "България без цензура" спокойно, под крилото на ДПС, може да заеме опразненото място в либералното политическо пространство. Така се решава и въпросът с вкарването на депутати в европейския парламент в либералната група АЛДЕ. И се легитимира на европейско ниво политическата структура на Бареков. Обвита в този ореол тя по нищо не прилича на Атака и е приемливо да се приема подкрепа от нейни евентуални депутати парламента. Ето как се очертават нещата:

Лявата политическа половина - БСП и АБВ. Социалистите хващат ядрото от избирателите, а формацията около Първанов успява да "обере" периферен вот, който иначе не би отишъл при левицата.

Центъра - ДПС, България без цензура, НДСВ. Впрочем НДСВ едва ли има вече някакви шансове, така че да мислим за първите две формации, в които се влагат енергия, средства и амбиции. ДПС има потенциал да изпрати четирима депутати в Европейския парламент. Но може да се концентрира върху трима. И да поработи в полза на Бареков, като му прелее необходимите гласове. Как става това? Който иска нека се върне назад в годините. И да почерпи опит от партия, която през 2009 г. едва не влезе в парламента и почти се класира, но само почти, в Европейския парламент. С насочени от ДПС гласове, се говореше навсякъде, а медиите тръбяха за това. Бареков обира и периферни гласове, които не биха отишли към ДПС и при левицата. Но реално биха подсилили политическа конструкция около тези две формации. Много по-добре е така, отколкото да се разчита на Атака, както е днес.

Десницата при това положение не е особено интересна. За нея вече стана въпрос. ГЕРБ трудно може да разчита на собствено мнозинство. Иван Костов отметна тъмния воал, с който се беше прикрил в последните година-две и напомни за политическата си философия на "самодостатъчност". Е, не съвсем. С Кунева очевидно са си казали на кой колко му е цената. Бившата еврокомисарка, която през 2009 г. с лека ръка отхвърли мандата си като евродепутат, сега е принудена от обстоятелствата да води битки, за да вземе такъв и да осмисли присъствието си в политиката. Нужно й е да бърза, тъй като образът й все повече се обезсмисля, особено, след като захвърли каузата подета през 2011 г по време на президентските избори. Костов получава гласовете, които отидоха при Кунева миналата година и с тях формацията на новите лица "Реформаторски блок", зад който стои Командира, влиза в парламент.

Всичко това устройва чудесно политическите формации, засилили се към нови избори. Не устройва само ГЕРБ. Но и това може да стане, ако все пак Борисов успее да даде дължимото на Костов. След един успешен за двамата вот.

Обаче, каква е разликата за хората, които плащат данъци и се все по-често хвърлят по едно око към Терминал 2?

автор: Тихомир Църов


Щракни тук, за да коментираш новината