Докато се преборим с последиците от комунизма, той ще вземе да се върне
Последно обновяване
06 Април 2016 в 13:47 ч.


Заглавно изображение на новината

Известно време неофициален документ отлежава в местна партийна централа. Стои и чака реда си.

Може да не му дойде времето да се придвижи нагоре по йерархичната стълба на централизираната система. Но може да стане и обратното.

Мотивът, който първо ще бъде изтъкнат, ако това се случи, е лоялността към политическата формация.

Достатъчната професионална подготовка е желателно, но не е задължително условие този документ да започне да се движи.

Нуждите на системата и личните мотиви на даден човек да получи назначение също нямат пряка обвързаност. Никакви закони не са в състояние да наложат рязка промяна на манталитета. Политическата система в България е източникът на корупционния модел в различните системи.

Днес, поради актуалността на темата, някой ще започне да мисли за Държавна агенция „Автомобилна администрация”. Още повече, че имаме силно габровско присъствие в аферата. Темата, обаче е много по-всеобхватна, а корупцията в бившите ДАИ-та е само една част от нея, при това не най-важната.

Докато партийната съпричастност е условие за получаване на професионално неполитическо назначение, има малка вероятност каквито и да било антикорупционни опити да се увенчаят с успех. Премълчаните факти дали ще оправдаят мотивите? Има ли по-големи цели, които да ни накарат да си затваряме очите? Предстои да стане факт гордостта на вицепремиера Кунева, гордост придобила гражданственост като Закона антикорупция.

В процеса на подготовката му, дали Кунева звънна по телефона на партньора си министър Лукарски да му каже, че поне едно назначение в ръководената от него система хвърля малка, но ясна сянка върху усилията й? Ако го е направила, дали мисълта на Лукарски е литнала към Габрово? И дали си е помислил, че е възможно да е смесил работата си като партиен председател с правата си като министър? В Габрово няма известен никакъв корупционен скандал, свързан със структури на икономическото министерство. Това би могло да успокои министър Лукарски. Но не и обществото. Защото системата, по която местен партиен председател може да бъде назначен на шеф на фирма с принципал Министерство на икономиката, сама по себе си предполага възможности за корупция.

Излиза, че борбата с корупцията тръгва от места, които я подхранват с поведението си. От левицата също прозвучаха констатации, които по никакъв начин не служат на обществото. Бившият областен управител и бивш народен представител Николай Григоров призова ГЕРБ да поеме отговорност за скандала, в който е замесена габровската ДАИ.

„Моята позиция, която защитавам и днес, тогава беше, че на тази длъжност трябва да бъде човек с морал, неподатлив на корупция”, каза Григоров пред вестник „100 вести”.

Хубаво, но кой определя какви са моралните норми? Назначаващите! Тези, до които е стигнал неофициалния документ, който известно време е отлежавал в една партийна централа.

Да не си помисли някой, че е точно както във времето на комунизма? Не е! Тогава документът си беше напълно официален. За да те назначат на някаква работа най-добрата препоръка е, че си партиен член и партията гарантира за теб. Вероятно тогава всичко това е имало някаква логика, пък и партията беше законово регламентиран източник на реална власт.

Ако човек е зевзек, може да си помисли, че докато преборим последиците от комунизма, той ще вземе да се върне.


Щракни тук, за да коментираш новината