Габровец проектира електромобил за градски условия
Последно обновяване
11 Февруари 2013 в 17:27 ч.


Заглавно изображение на новината

Председателят на съюза на българските художници в Габрово Стефан Монев проектира двуместен електромобил за градски условия. Атрактивното возило може да бъде представено на някое от авторитетните изложения в средата на годината.

По думите на художника става въпрос за малък градски автомобил с намалена консумация на ток, който е изключително евтин за поддържане.

Още през 1998 г. колата е защитена като идеен образец, през 2001-ва е изработена като реално движещ се обект. Следва период на замразяване на идеята, поради спецификата на пазара. В края на 2012 г. отново са подновени дейностите по реализация на електромобила.

Стефан Монев беше гост в предаването „Културен хоризонт”, което се излъчва по интернет радио ТИ ЕС, като част от проекта „Да станем независими журналисти, истината ни прави свободни” по програма Младежта в действие.

Пред екипът от млади водещи Стефан Монев сподели, че в началото идеята е била да се рециклират 800 000 трабанта за производството на електромобила, но с течение на времето те са отишли за скраб и така се е наложила промяна в материала. Въпреки това електромобилът остава със същите показатели.

 

"Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма "Младежта в действие", администрарана в България от Национален център Младежки европейски програми и инициативи". Съдържанието на настоящия документ не отразява позицията на ЕВропейската общност, програма "Младежта в действие" или НЦЕМПИ"     

 

 


Щракни тук, за да коментираш новината