Гражданското образование е заложено в новия проекто закон
Последно обновяване
03 Юни 2013 в 11:25 ч.


Заглавно изображение на новината

“Гражданското общество го създават самите граждани. Те трябва да си го извоюват. Това е култура, която се изгражда през целия живот, но трябва да се започне от училище.

 

С Галина Банковска,  депутат от мажоритарната листа на ГЕРБ в последното Народно събрание, зам. председател на Комисията по образование наука и въпросите за децата, младежта и спорта разговарят Дима Ненова и Йоана Тодорова.

 

 

- Новото крило в НАГ е построено. Постепенно това започва да се приема като даденост. Само преди 3 години въпросния корпус беше строителна площадка. Строежът продължи доста време. Всъщност обектът е малък. Но в Габрово това няма значение - малки ли големи, обектите се строят с години, и в тях или потъват много средства или остават недовършени. Преди да приключат мандата си, за депутатите  е много важен един въпрос – „Какво направи за региона си?”  „Направих така, че да бъде завършено прословутото крило на символа на Габрово - Националната Априловска гимназия” . Това е отговорът на депутатът от последното Народно Събрание Галина Банковска. Политиката преминава през нея без да остави негативен отпечатък Още от средата на 90-те години . Галина Банковска създава най-голямата частна школа за обучение в Габрово. Здравейте, г-жо Банковска. Да започнем с осигурената чрез вас сума за гимназията, кога, в какъв размер и как?

 - Преди да ви разкажа за финансирането на крилото на НАГ, искам да ви споделя за мотивите си да вляза в Народното събрание. На първо място бях поставила образованието, защото целия ми съзнателен живот е свързан с тази сфера. Светинята на българското образование – НАГ залегна по особен начин  в мен,  в сърцето и душата ми, и си поставих за цел да се справя с този 20 годишен проблем – новото крило не само не се дострояваше а се рушеше. През 2009 г. когато започна мандатът ми в Народното събрание, започна световната икономическа криза. България също я усети и нямаше достатъчно финансови средства. Тогава се осмелих директно да попитам премиера Бойко Борисов, въпреки че лично не се познавахме все още, би ли отпуснало финансовото министерство сумата от 1,5 млн. лева, за да се довърши крилото на НАГ . Той в първия момент бе категоричен, че има недостиг на финансови средства. Но същата седмица отидох в Народното Събрание и се срещнах с министъра на образованието Сергей Игнатов, който ми каза, че министерството разполага само с 5 млн. лв за капиталови разходи за цялата страна. Бойко Борисов му е наредил от 5-те милиона да отдели 1,5 милиона за габровската НАГ. В продължение на няколко месеца парите не идваха и аз имах опасения дали изобщо ще се случи това, като междувременно постоянно настоявах и пред финансовия и пред образователния министър. Така или иначе се проведе търг за строителна фирма и работата бе свършена. През тези три години и половина в НС непрекъснато съм следила какви са нуждите на всички училища в габровска област, подкрепяла съм ги, искала съм образователната система да бъде устойчива. Трябва да бъда честна с вас и да споделя, че не съм си свършила работата напълно Има все още много проблеми, които не са решени.

Не си спомням точно, но мисля, че около 20 г. за тази зала се говореше в публичното пространство, че средствата за нея са източени, но няма доказателство за това. Затова обекта е толкова важен и затова е толкова стойностно и достойно, че сме го приключили.

-Защо приехте завършването на крилото на НАГ като ваша лична кауза? Защото сте от този град, или защото смятате, че образованието заслужава нещо по-добро?

- Основната причина беше, учениците от гимназията да учат на една смяна, и да учат при нормални условия, да не са ощетени. Миналата година осигурихме няколкостотин хиляди лева за нов котел за отопление на НАГ.

- В новата сграда имаме доста добра материална база. Може би единственото, което ни липсва е кабинети по различните учебни предмети.

- А това защо не го предложите на ръководството. Направете инициативен комитет от ученици, направите предложение до директора, и кажете, че искате да има кабинетна система в училището. Това ще бъде много смела постъпка от ваша страна..Така ще се проявите като част от гражданското образование, което е залегнало сега в новия закон за предучилищното и училищното образование, който предстои да бъде приет. Ще има часове по гражданско образование.

- Бихте ли обяснили какво ще включват тези часове?

- Това е образование, което ще даде възможност на учениците да се запознаят с институциите в България, с публичния сектор, какви са правата и задълженията ви като граждани, може би ще се тълкува и конституцията, защото липсва култура в това отношение. Това ще даде самочувствие на един гражданин, че ако държавата нещо е сгрешила спрямо него, той има право да претендира и да си търси правата. Това е култура, която трябва да се изгражда през целия живот, но трябва да се започне от училище.

-За да просперират българите като граждани, смятате ли че трябва да има гражданско общество

- Гражданското общество го правят самите граждани, те трябва да си го извоюват. В САЩ например повече от 100г. съществува неправителствен сектор. През 90-те години неговото създаване започна в България. Но това бе изкуствено пренасяне на един модел, който не проработи добре  в една държава , където все още няма развито гражданско общество. Все пак започна работа по някои проекти. Но когато не си се създал сам, когато не си излязъл на улицата и да кажеш - аз искам да направя НПО и то да защитава някаква кауза, ти сам да си обединил хората да ти вярват и да си създал своето лице на гражданин и на организация -  тогава гласът ти ще бъде много по-силен. Вие знаете как скоро хората излязоха на улицата, но те не бяха обединени от кауза, а от икономически принцип- високи сметки и т.н. Аз не видях кауза. Тогава е трудно да сме обединени.

- За мен политиката е доста мръсна дума, човек облечен във власт не е съвсем честен човек. Интересувам се от политика, но не я разбирам добре. Може би този висок стил на говорене затруднява средностатистическия българин и има някаква бариера.

- Съвсем нормално е да разсъждаваш относно политиката по този начин. За съжаление в България се оказва, че повечето политици са безотговорни, занимават се с далавери и има корупция. Но искам да ви кажа, че има и почтени хора. Те не участват в никакви лобита, достойно си отстояват позициите и си вършат работата за това, за което са отишли там. Но тези хора са по-малко. Понякога биват притискани, и им е трудно публично да изразят това, което искат да свършат, защото все пак има партии, има правила в тези партии, има ръководство и йерархия Ако искаш да си хем лоялен към партията, хем почтен към избирателите си, много е трудно да издържиш на този натиск и от двете страни. Но когато човек е възпитан в почтеност, и  честност, той издържа. Искам да кажа, че е възможно да влезеш в политиката чист и да излезеш чист. Аз смятам за себе си, че успях да го направя. Сега мога спокойно да гледам хората в очите.

"Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма "Младежта в действие", администрарана в България от Национален център Младежки европейски програми и инициативи". Съдържанието на настоящия документ не отразява позицията на ЕВропейската общност, програма "Младежта в действие" или НЦЕМПИ"     

 Щракни тук, за да коментираш новината