Хората не искат да бъдат пълнеж на фасадна демокрация
Последно обновяване
29 Август 2013 в 10:38 ч.


Заглавно изображение на новината

Кредит в размер на 3 770 000 лв. ще вземе Община Габрово, за да реализира инвестиционните си инфраструктурни намерения. Това е една от новините, предизвикали полемика през последния месец. Обществото определено се оказа изненадано, нищо че от него в даден момент се очакваше да се яви и да обсъжда лансираната идея. И то започна да я обсъжда, само че не с управляващите.

По време на това обществено обсъждане, което разбира се бе проведено, кметът Таня Христова е защитила аргументирано позицията си защо трябва да се вземе кредита. Част от хората го одобряват, други – не. Накратко, става въпрос да се вземат пари, с които да се направят пътищата там където това няма да може да стане със средства по проекта „Воден цикъл”. Сумата не е нито голяма, нито заробваща. Във форумите и социалните мрежи се изказаха много габровци. По време на Общественото обсъждане, обаче такава дискусия не се разгоря.

На последното заседание на Надзорната комисия по проекта „Воден цикъл” се случи нещо подобно. Празна зала, малко хора, повечето представители на местната администрация и журналсти. Въпреки доброто желание на ръководния екип и въпреки ясната тенденция да се дава информация за случващото се по този проект. И въпреки че габровци определено не са безучастни към неговата реализация и имат какво да кажат, сякаш, когато имат официална трибуна, предпочитат да стоят далече от нея.

Това впрочем не  е нещо ново. В годините се наложи тенденцията за формалност, когато обществеността трябва да бъде чута. Днес нещата май не са променени. Че защо да ходиш да обсъждаш нещо, което вече е решено. Какъвто е случаят с кредита от 3 770 000 лв. Какво има да се обсъжда? Размера му ли? Дали да бъде взет изобщо ли?

Ако има нещо особено притеснително в този кредит, то обществото има достатъчно съпротивителни сили и би му се противопоставило. Явно става въпрос за нещо друго. Не за обсъждане на идея, а за обявяването на нещо, което вече е в ход.

Решението че ще се вземе кредит е било факт още преди да стартират дейностите по „Водния цикъл”. Върху него е мислено, правени са преценки. То е част от това което от Общината наричат „интегриран подход”. Фирмите, които са спечелили процедурите да реализират дейностите по „Водния цикъл” ще довършат и там където работата не се финансира по проекта. За това ще им бъде заплатено с парите от кредита. Има здрава логика да е така. Една фирма ще носи отговорността и ще търпи санкции, ако има лошо изпълнение на дейността. Но тъй като говорим за Общественото объсждане, впечатлението с което остава всеки нормален гражданин е, че го викат да го уведомят какво ще се случва и няма никакво значение дали той е съгласен. Това е тенденция, която се налага от много години. Очевидно не се очаква наистина от хората да имат позиция, която да се опитват да наложат. Тук се вземат като пример кредита на Общината. Но проблемът е много по-голям. Властта дава права на хората да имат възможност да участват във вземането на решения чисто формално. Така избирателите уж можеха да пренареждат преференциални листа на изборите през 2009 г., но реално това нямаше как да се случи. Дори да тази година бяхме част от такава формалност – Референдумът за „Белене”, първият в новата история на България.

Хората не искат да бъдат просто пълнеж на фасадна демокрация. Ако се промени подходът и населението стане част от целия процес при реализацията на някаква идея, тогава и управляващите ще могат много по-лесно и уверено да я реализират. Не че така ще бъдат спрени тези, които обичат анонимно да се изказват във форумите на интернет сайтовете. Това не е и нужно. Но със сигурност по-успешно ще бъде събрана градивната енергия на добронамерените и бдителните. Такава е една дама, която живее на ул. „Македония” в Габрово и е активен участник в дискусиите по проекта „Воден цикъл”. Застава с лицето си и изисква. И е готова да поема отговорност за своите претенции. Вярвам, че има много като нея. 


Щракни тук, за да коментираш новината