Искаме реформа, но ги няма политическите реформатори
Последно обновяване
12 Септември 2013 в 18:07 ч.


Заглавно изображение на новината

Магическата дума „реформа” изпълва ежедневието на българина с особено постоянство повече от 100 дни. Какво точно и как ще се реформира все още нито един представител на партийната класа не е формулирал, но междувременно се роди и политическо формирование Реформаторски блок. Протестиращите в столицата сякаш поизчистиха идеята за реформа с реплики като „рестарт на политическата система” и „нова политическа система”, но получиха бърз отговор от политолози, че доста често в България досега е бил подменян политическия елит и това не е довело до особен резултат.

От ГЕРБ дойде заявката, че ще се търси сближение с Реформаторския блок, а базата са общите виждания за реформи. Но при опита да се влезе в по-голяма конкретика стана ясно, че вижданията са наистина много общи, да не кажем неясни.

От коментар на депутата Томислав Дончев по темата се разбра, че политическата реформа в България едва ли трябва да бъде в посока засилване на властта на президентската институция или в намаляване на броя на депутатите. Конституцията и сега можела да бъде променена. Прозрачност е това, на което залагат в ГЕРБ, когато се говори за реформи, ако се съди от коментара на габровския депутат. Обаче дори за постигането на тази прозрачност не са нужни кой знае какви промени, тъй като вече е законово гарантирана, така че... всъщност какво остава? Отговорът от ГЕРБ е - да се правят реформи в съдебната система. Което е вярно, но топката някак много бързо отива от полето на политиката в полето на Темида. И започва нейното прехвърляне. Едва ли е някаква тайна, че съдебната система в България е зависима от политическите промени. Но само тя ли? Съществуват различни институции, които се назовават „независими” и в случая кавичките съвсем не са плод на правописна грешка. В тази група са  различните надзорни органи, които трябва да ни гарантират справедливост, прозрачност и разни други също толкова добре звучащи неща. Когато слушам формулировките на партиите за българската реформа в момента, се сещам за една студентка с атрактивна физика от габровския университет, която се изправила пред преподавателя си да говори по някаква тема. Той я изслушал и накрая казал: „Откъм форма сте го докарали, сега остава да поработите над съдържанието”. И я върнал на поправителен. Носителите на идеите за политическа реформа в България досега показват същото, което и представителката на студентската общност. И ако българския народ иска да покаже, че вече не се лъже просто от добре подредени думи в изречения, би трябвало да каже на политическата класа същите думи, които преподавателя е казал на студентката. Докато не стане ясно кой, какво и как смята да реформира. И до какво ще доведе това. Няма как да не се замисли човек дали този политически елит може да реформира каквото и да било. Ако сегашната политическа система е порочна, то тя напълно естествено рано или късно успява да изхвърли всичко непорочно от себе си. А както обичаше да декламира една представителка на Реформаторския блок преди година: „Когато от политиката си тръгнат отвратените, остават отвратителните”. Самата тя не пожела да си тръгне, а да остане! Такива като нея могат са много. И точно те докарват нещата откъм форма, но никога не успяват да стигнат до съдържанието.  

автор: Тихомир Църов


Щракни тук, за да коментираш новината