Как Кирил Добрев ще спаси БСП от комунизма?
Последно обновяване
14 Април 2016 в 09:41 ч.


Заглавно изображение на новината

На БСП определено й е необходим председател от типа Кирил Добрев. Габровският депутат притежава доста характеристики, които му дават шанс успешно да води лявата партия, за която все още се говори, че е най-голямата в тази част от политическия спектър.

В началото на седмицата той излезе със своя програма, където описва каква според него трябва да е партията на българските социалисти.

Документът, предложен от Добрев може да се стори не особено задълбочен на изкушените от неразбираемата риторика партийци в средите на БСП. Обаче Добрев е ясен –социалистите отново трябва да заговорят, че ще спечелят избори. И да започнат да го правят.

Как това да стане без да предизвиква усмивки? И нека не бъркаме усмивките с насмешка.

Навсякъде в България комунизмът е пуснал дълбоки корени и десетилетията на некомунистическо общество са променили малко неща. Накъдето и да се огледаш го виждаш. Но дори нещо да е било полезно в условията на живот до началото на 90-те години, след това се е изродило.

Как да си обясним, че има толкова системи, в които хора „работят” малко за малко пари? Те лъжат, че се трудят – системата, че им плаща.

Същите хора, когато започнат работа в държава от западния свят оправдават разбирането, че „българите са трудолюбив народ” и често са успешни.

В средите на БСП често се чува твърдението, че партията е алтернатива на управляващите. Клишето се използва от хора, смятащи се за лидери на различни нива в червената структура. В настоящия етап това трябва да означава, че са алтернатива на ГЕРБ. Само че, защо да смениш ГЕРБ с БСП? Разликата не е ли само за партийната номенклатура, която гравитира около тази или онази политическа сила?

Ако социалистите не могат да предложат нищо ново за обществото защо да бъдат избирани? Новото е модел на съществуване, който да е различен от настоящия. Но има ли съмнение, че партията на българските социалисти е част от създателите на този модел? Днес ГЕРБ го използва много умело. Дали критиките от страна на БСП към днешните управляващи не са критики към факта, че са овластени, а не към моделите, които използват, за да го правят? Изчерпването на БСП може би трябва да се търси в изчерпване на доверието в тези модели.

Когато имаме за приоритет привличането на активното поколение, фараоните в БСП си отиват

Погледът от страна на обществото към БСП може да се промени положително заради един лидер с амбиция, енергия и ясна визия за общественото устройство, което иска да наложи. От тази гледна точка си заслужава да се изпробва модела „Кирил Добрев”. Ако той може да накара БСП да избяга от комунизма в себе си, вероятно ще успее да го промени и в манталитета на различните социални прослойки, извън БСП.

Социалистите могат и да се надъхват, че са партия на сто и еди колко си години. Това не е сила, слабост е.

Ще взема за пример една от най-големите в пределите на България – Лили Иванова, която неведнъж е казвала, че не разчита на стари успехи, не се чувства примадона, бори се всеки път за вниманието на публиката и всеки път го прави отначало. Разбира се, Лили е модел, отдавна надхвърлил пределите на изкуството. Може успешно да се прилага навсякъде. Защо не и в политиката? Защо тук да не са нужни талант, труд, постоянство, постоянна борба да покажеш най-доброто от себе си?

Питаме ли се защо толкова много хора искат да намалят наполовина броя на депутатите в парламента? Дали защото виждат всички тези качества накуп там? Отговорът е усмивка, която този път означава – насмешка.

Новият председател на БСП трябва да бъде усетен като лидер, а не просто да го нарекат така. И да предложи нов обществен модел. Това би направило от партията носител на алтернатива за обществото. Както се вижда от избори на избори все по-малко хора намират за нужно да дадат шанс на БСП да е заместител в рамките на сегашната система. Следователно нищо ни пречи на червените да създадат нов обществен модел, да го предложат и да се опитат да го наложат.


Щракни тук, за да коментираш новината