Как в очите на реформаторите ГЕРБ от „неприличната партия” се превърна в „единствена алтернатива”
Последно обновяване
11 Ноември 2014 в 15:44 ч.


Заглавно изображение на новината

Мислите имат силата да променят света. От мислите се раждат чувства, чувствата провокират думи. Помни ли българският избирател кой какво говореше преди изборите и как се промениха думи, изразни средства, цялостно поведение на политиците след вота на 5 октомври? Бойко Борисов ту се гневеше на Реформаторския блок, ту се опитваше да държи добронамерен тон. Очевидно с цел да се трасира път към съвместно управление на страната. И това поведение при него може да се проследи през голяма част от 2013-та и през всички месеци на 2014 година. При водещите фигури на партиите от РБ се забелязва интересна промяна. Тя като че ли зависи от обстоятелствата или простичко казано - говорят това, което им е удобно на даден етап. Създава се усещането, че при тях мислите за власт могат да променят чувствата им към ГЕРБ и Борисов и това да доведе до драстични разлики в поведението и думите. Но разбира се това са просто субективни мисли, породени от изявления в медиите.

Радан Кънев, председател на ДСБ, пред вестник "Преса", 18 октомври, 2013 г.

"- Но вие казвате, че не допускате предизборни коалиции, а следизборни възможни ли са?

- ….атаките на Реформаторския блок и на ГЕРБ (към правителството б.р.) са сходни. Това е логично, защото непосредствената политическа задача - да бъдат предизвикани незабавно предсрочни избори - е обща. Но ние не можем да видим ГЕРБ като съюзник в програмата, в името на която бе създаден Реформаторският блок. Няма как да обсъждаме и следизборни споразумения с ГЕРБ, защото вадим радикални предложения за реформи - по-миналата седмица в икономиката, предстои в правосъдието, а това, което до момента имаме и като практика, и като програма от ГЕРБ, не съвпада с тях.

"Наистина вярвам, че всичко по темата ГЕРБ, което РБ блок има за казване, е изговорено. Избирателите на РБ знаят отговорите, но за вашите читатели ще кажа - нека те гледат на РБ като на бариерата пред връщането на онзи ГЕРБ с онези хора и онези практики на власт. Това е единствената ясна бариера срещу познатите практики. Това достатъчно ясно ли е?

- Не знам, повтаряте го често, но Бойко Борисов продължава да подава ръце и да говори за „реформаторско управление", обединение вдясно, ЕНП...?

- Не, тук има разлика в разбиранията какво значи управление. Да поискаш доверието на гражданите, за да смениш едно лошо нещо - настоящото управление, с друго лошо нещо - практиките от времето на ГЕРБ, е егоистична и теснопартийна цел. Ако това е цел за ГЕРБ, то не е цел на РБ. Ние искаме промяна в начина, по който се практикува властта. Ако ГЕРБ може да извърви пътя към тази промяна - добре. Но към момента ГЕРБ не дава сигнали за това. РБ е изходът от мъртвата хватка между БСП и ГЕРБ, от която няма бъдеще".

Радан Кънев 04 ноември 2014 г. Дарикнюз:

„Възможно е, при ясно мнозинство и програма, РБ да приеме всяко предложение на ГЕРБ за министър-председател. Ако това предложение съм аз, бих приел само при ясна подкрепа на политическия съюз, в който участвам, и на семейството си”.

Петър Москов (ДСБ), март, 2014, в-к Труд: Ние сме алтернатива на хватката БСП-ГЕРБ

Петър Москов (ДСБ), октомври 2014 г.: "За мен разговорът "за" или "против" Борисов не съществува. За да има стабилност в страната през следващите две години, е добре да има минимум тройна коалиция. Най-възможна би била тя между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Меглена Кунева, ДБГ, в предаването "Панорама" по БНТ1:

"Движение България на гражданите" е създадена от дясномислещи хора като противовес на политиката водена от ГЕРБ и на отказа им от сериозни реформи”.

Кунева обясни, че както ДБГ, така и Реформаторският блок са алтернатива на управлението на ГЕРБ. По думите й, Реформаторският блок върви по собствен път на развитие и не трябва да се спекулира с отношението към ГЕРБ. Тя посочи като важно различие, че ГЕРБ не приемат Шестте стъпки на Блока за излизане от кризата и допълни, че партията на Борисов има тежки сметки за уреждане с избирателите, като подслушвания, партийни уволнения, назначени "калинки", коалицията "Марковска". ГЕРБ не изчистиха пороците на демокрацията, а ги умножиха и не са направили нито една реформа по времето на своето управление.

Кунева, 20 април 2014 г., в предаването на Сашо Диков по Нова Телевизия:

„Не сме на ръба. „България на гражданите” върви нагоре. И не само че ще влезе в парламента, а е и алтернатива на ГЕРБ и на БСП. Защото БСП не е алтернатива на ГЕРБ”.

ГЕРБ е неприличната партия, а БСП е неправилната партия. Когато говорим за дясно, за съжаление, не можем да назовем ГЕРБ като дясна партия. Те искат съучастничество, те не искат партньор.

По думите на Кунева, нейната партия би подкрепила добри идеи от тяхна страна, но „това не означава коалиция при никакви обстоятелства”.

Кунева  пред bTV през октомври 2014: Нямаме друга алтернатива, освен Борисов

Може би най-ясен е Божидар Лукарски, председател на СДС, в изказване от 6 октомври пред вестник 24 часа:

"Не можем да поставяме условия. И преди това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега. Реално не би трябвало да се поставят персонални условия, защото спасението на България не зависи от различни персони, а от обединението около идеи и политики. Нормално е, след като ГЕРБ са първа политическа сила, да искат да излъчат техния лидер за премиер. Така че това не е проблем за нас”.


Щракни тук, за да коментираш новината