Нора Пенчева от Трявна печели наградата Weintraub за аспиранти за 2014 г.
Последно обновяване
12 Март 2014 в 13:44 ч.


Заглавно изображение на новината

Нора Пенчева, аспирант в Laboratory of Systems Cancer Biology ще получи наградата за аспиранти за 2014 година на името на Harold M. Weintraub. Това е една от най-престижните награди за аспиранти в САЩ. Наградата се връчва от Центъра за изследвания в областта на рака „Fred Hutchinson” като признание за забележителни постижения по време на изследователската й дейност в областта на биологичните науки.

Нора Пенчева, българка по народност, се присъедини към Университета Rockfeller през 2009 година. Дипломната й работа изследва молекулярната биология на метастатичния карцином – най-смъртоносния тип кожен рак.

Нора Пенчева е бакалавър по неврология от Колеж Kenyon в Охайо и ще завърши Университет Rockefeller с докторска степен по молекулярна биология през юни. Тя получава и стипендия от Центъра за изследвания на рака „Anderson”.

Наградата Weintraub е учредена през 2000 година в памет на Harold M. Weintraub, основател на основното научно отделение на Центъра за изследвания в областта на рака „Fred Hutchinson”, който умира през 1995 година, на 49 години, от рак на мозъка. Weintraub е международен лидер в областта на молекулярната биология, който, наред с останалите си постижения, идентифицира гените, отговорни за клетъчната диференциация.

Церемонията по награждаването ще се състои през май в Hutchinson Center в Сиатъл, където наградените ще участват в научен симпозиум и ще получат наградите си от Фонд „Weintraub and Groudine”, учреден за насърчаване на интелектуалния обмен чрез промоция на програми за аспиранти, стажанти и учени от други страни. Нора Пенчева е един от 13-те носители през тази година.

информацията е публикувана в newswire.rockefeller.edu


Щракни тук, за да коментираш новината