Няма такава държава! А има ли такъв град?
Последно обновяване
02 Декември 2015 в 10:31 ч.


Заглавно изображение на новината

"Няма такава държава, има такъв град", това е мотото на Карнавала в Габрово през 2016 година. Оригинална идея, очевидно базирана на схващането на българите за уникалността на хората, които ги управляват и последиците от политическите им решения.

"Няма такава държава", изричат често българите, излизайки от административна структура, до която им се е наложило да опрат, за да си свършат някаква работа.

Изречението се изплъзва от устата на човек, когато чуе, че за пореден път му повишават твърде рязко данъците и цените, докато вдигането на доходите е толкова плавно, че не се усеща.

Освен, ако не се повишава "минималната работна заплата", което означава, че финансовата администрация ще прибира по-високи суми за осигуровки, зад които все повече се съмняваме, че стои някакво реално осигуряване.

"Няма такава държава", е плъзналата се през съзнанието мисъл, когато научиш, че прокуратурата в България е поела инициативата да се порови в делата на един кмет. Няма значение дали е на град с големината на Дряново, например. Или на някое от доста по-големите населени места. О, за прокуратурата в България очевидно няма значение броя на населението. Стига въпросния кмет вече да е бивш. Ако е действащ, и ако произлиза от политическа сила, която е с властова мощ, тогава нещата са друг.

Справка с новините от региона на Габрово от последните дни дава интересни насоки на мисълта.

"Няма такава държава", констатира човек, разбирайки, че Христо Бисеров, една от политическите емблеми на родния преход, е напълно оневинен от правосъдната система.

А защо трябваше толкова показно да бъде разжалван и да се внуши на обществото, че е грешник, който го чака възмездие? Дали някой не си разчисти сметките с него по този брутален начин? А мнимите или реални финансови престъпления да са били само повод за отмъщение към бившия Сив кардинал на бившата голяма партия СДС?

"Няма такава държава", кънти в пространството, нещо като отзвук от изречени от много хора думи всяка вечер, докато текат централните емисии новини на електронните медии.

Политик, окичен със звучното прилагателно "лидер" (на определена партия) твърди, че "в съдебната система има сериозна престъпна мрежа". Същото нещо, преди около две години, го назова в медиите редови българин, на когото му се наложи да се раздели с крупна сума, благодарение на действията и бездействията на същата тази система. Тогава никой не го чу. Сега, изречено през устата на национален политик, твърдението има чуваемост.

Няма такава държава, вероятно защото държавата липсва навсякъде. Липсва истинска респектираща демократична власт, липсват работещи институции, липсват идеи, които да бъдат въплътени чрез политически решения в реалния живот на българите.

А има ли такъв град? И може ли Габрово да е различно място? Дори да се направят големи усилия за това, няма как да се случи, защото тук не е някакъв оазис, в който животът тече сам за себе си. Може да се обзаложим, че възклицанието "Няма такава държава" ще се чуе масово, ако има повишение в цената на водата в Габрово. Имаше хора,, които мислеха, че дори ще се стигне до намаление щом се реализира "Водния цикъл". През годините все повече се налагаше опасението, че цената ще се повиши. Надеждата на някои беше, че поне ще бъде запазена на досегашното ниво.

Дали има връзка между големия инвестиционен проект и цената на водата в Габрово? Отговорът ще даде ръководството на дружеството. Само по себе си това не би било чак такъв проблем, ако доходите на населението се покачваха по-рязко, а цените на стоки и услуги не бяха с по-плавно, макар и възходящо движение.

Може би е време да си зададем въпроса "Ще го има ли този град?" И ако да, какъв трябва да бъде. До отговора трябва да стигнем заедно. Защото усилията ще са общи. На всички, решили да останат да живеят тук.

 автор: Тихомир Църов 


Щракни тук, за да коментираш новината