Оперна прима стана улична метачка
Последно обновяване
04 Февруари 2013 в 14:52 ч.


Заглавно изображение на новината

 

„Точно в 10 часа примата Флора Търпоманова ще мете улицата пред сградата на Операта”. Тази странна информация получиха в електронните си пощи журналисти от регионални медии.

Откога сопраното стана кадър в Бюрото по труда и грабна метлата наравно с работниците от програмите за  временна трудова заетост? Въпросът съвсем естествено изниква при получаването на такава информация. Опитните журналисти прехвърляха най-различни версии, докато стигнат до мястото на неочакваното събитие. Предположенията - „Скандал с директора на Операта и последвало уволнение”, „Евтин PR”, „Загубен облог по време на нощен купон на трупата на Операта”.

Истината се оказа доста по-различна. Пред медиите примата сподели своите опасения от ниското ниво на екологична култура сред жителите на града. „Забелязах, че доста хора от моята публика, след като напуснат салона на Операта, палят цигара и след това хвърлят фасовете на тротоара. Всичко става, докато се обсъжда как е минало представлението и се дават оценки за културния живот в града ни”, сподели притесненията си Търпоманова. Тя е категорична, че с метла в ръка ще бъде забелязана и вярва, че ще накара хората да се замислят, когато пак посегнат към цигарата. „Чистотата зависи от всички нас”, заяви примата и добави, че е решена да мете улицата пред Операта поне веднъж седмично. „Призовавам хората да ме последват”, апелира Флора Търпоманова. Международната известност на сопраното гарантира наднационален отзвук на това събитие.

 Разбира се в Габрово няма Опера, за съжаление, но ситуацията се разигра точно тук. Това стана по време на двудневното обучение на младежи, участници в проекта „Да станем независими журналисти, истината ни прави свободни”. Симулираното метене на улица от оперна прима се оказа атрактивно за отразяване събитие и младите журналисти се справиха отлично.

 Друг медиен екип имаше опасна за изпълнение задача.

 Влиятелен политик оправдан от съда по обвинение за търговия с власт!

Опитите на „човекът с власт” да се измъкне незабелязан от сградата на съда се оказаха безуспешни и той беше принуден да коментира съмненията, че има оказан натиск за оправдателната присъда. Репортерите не се оставиха да бъдат заблудени и го принудиха да назове виновниците за търговията с влияние. Политикът хвърли вината върху своята заместничка и заяви, че 3 хил. лв заплата са малко за професионалист с неговия капацитет.

 Третата група млади журанлисти бе поканена на пресконференция от „председателя на Общинския съвет”. Поводът - „недоброжелателно интервю на репортер от радио TS”, което поставя в неблагоприятна светлина местния парламент.

 Председателят на Общинския съвет припомни, че вместо да се придържа към обявената предварително тема – „Оценка на работата на институцията 1 година по-късно”, репортерът е акцентирал върху несъществени неща.

-         Председателката на Постоянната комисия по финанси е била забелязана да попълва на крак в коридора протокол от заседание на комисията, при това под диктовката на колега от опозицията. Въпреки че реално заседание не се е провело, „уж” взетото решение е внесено за гласуване в пленарна зала. Председателят на съвета заяви на пресконференцията, че това твърдение не е доказано, а колежката му отрекла да е писала протоколи на крак. Шефът на местните парламентаристи определи като недоброжелателни твърденията на репортер на радио TS, че има некомпетентни съветници, но въпреки това те получават заплати наравно с останалите си колеги. „Позицията общински съветник е политическа, няма пречка тя да бъде заемана от всеки наш съгражданин, отговарящ на законовите изисквания. Точно това гарантира демокрацията в страната. Съветникът получава правата си чрез гласуването на хората, а не като се явява на конкурс”, защити колегите си шефът на Общинския съвет.

Трите симулативни упражнения – „Оперна прима с метла”, „Оправдан по обвинение за търговия с влияние политик” и „Пресконференция по повод излъчени журналистически материали”, дадоха възможност на младежите да почувстват реални ситуации от ежедневието на един журналист.  

 

"Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма "Младежта в действие", администрарана в България от Национален център Младежки европейски програми и инициативи". Съдържанието на настоящия документ не отразява позицията на ЕВропейската общност, програма "Младежта в действие" или НЦЕМПИ"      

 


Щракни тук, за да коментираш новината