По-строгите мерки за нарушителите на пътя ще спасят не един живот
Последно обновяване
30 Ноември 2014 в 13:15 ч.


Заглавно изображение на новината

Пияни хора сядат зад волана и шофират. Това се случва както в градски условия, така и извън населените места. Справките, които пресцентъра на полицията изнася ежедневно показват, че нито полът има значение, нито възрастовата група. Промилите естествено са различни, общото е нарушението да употребиш алкохол и да седнеш зад волана. Опасен си за себе си, опасен си и за нищо неподозиращите други участници в движението.

В бюлетина на полицията има само едно съобщение. На фона на кражбите, измамите и разпространението на наркотици, които пълнят полицейските хроники всеки ден, то изглежда някак семпло.

На 23 ноември, около 00.00 ч., на ул. "Николаевска", Габрово, полицейски екип спрял за проверка л.а. „Ситроен”. Установено е, че водачът – 33-годишен габровец, управлява МПС след употреба на алкохол – техническото средство отчело 1,78 промила. По случая е започнато бързо полицейско производство.

Британските шофьори, които си позволяват да карат пияни, са изправени пред много повече застрахователни проблеми, освен единствения, за който се сещат – автокаското.

Водачите, които са хванати да шофират пияни, освен солената глоба и по-високата авто-застраховка, са заплашени и други проблеми със застрахователните компании. Един от тях е отказът на лидерите на застрахователния пазар да сключват полици за застраховка на недвижим имот със собственици на имоти, в чийто досиета има „черни точки” заради шофиране в пияно състояние.

Обикновено застрахователите прекратяват и действащи полици в рамките на съдебното дело срещу виновника.

Преди дни стана ясно, че у нас също се замислят по-строги мерки за пътните нарушители.

Тройно по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя. При повечето застрахователни компании цената на задължителната полица ще зависи от това дали водачът е предизвикал произшествие, или не.

При различните компании поскъпването за шофьорите нарушители ще бъде между 25 и 200%. Цената на полицата ще зависи от броя на пътните инциденти през последната година, както и къде са предизвикани - у нас или в чужбина. Най-често обаче при регистрирани нарушения „Гражданска отговорност" ще ни струва с между 50 и 100% по-скъпо.

Повече ще плащат и шофьорите с малък стаж зад волана, както и тези, които карат в големите градове, където рискът от катастрофи е по-голям.

Нарушителите на пътя са проблем и за застрахователите. Заради повечето щети, които причиняват, те струват повече на компаниите в бранша. По-солено полицата ще излезе за шофьорите, които често причиняват инциденти на пътя и са рискови с поведението си в трафика.

При младите зад волана застраховката също ще струва повече - с между 50 и 100%. Така например в една от компаниите за водачите до 20 години полицата ще достигне 600 лева. Надценка ще има и за шофьори, които карат предимно в чужбина, а заради проблема с румънските шофьори, които регистрират колите си у нас, русенци също плащат по-скъпа застраховка.

Човек може да направи и свое собствено наблюдение, докато шофира или е пътник в автомобил. И да прецени, подкрепя ли засилването на строгите мерки и тяхното прилагане. Всички знаем, горе-долу за колко време се взема разстоянието Габрово - Велико Търново. Времето не е много. Дори ако спазваш всички правила по пътя. Веднага следва сблъсък с останалите водачи. 60 км./ч, какво пък това? Нито участъкът е опасен, нито пътя хлъзгав, нито има натоварено движение! Няма и полиция, защото никой насрещно движещ се не е премигнал с фаровете. Защо ми е да спазвам правилата, а? Същата е ситуацията и в градски условия. Колко от шофьорите се движат с максималната скорост от 50 км/ч? "Бързаците" изпреварват от ляво, от дясно, при непресечена линия, на пешеходни пътеки, пред и зад пресичащи хора. Че дори се и нервят, ако някой "калпав охлюв" им лази по нервите със забодена стрелка на километража 40-50 км/ч.

Зад една на пръв поглед семпла информация от полицейски бюлетин може би се крие един предотвратен инцидент на пътя и едно спасяване на човешки живот. Засилването на строгостта на мерките за нарушителите очевидно засяга всички ни. Защото вероятно ще спаси и мнозина.


Щракни тук, за да коментираш новината