Политическата Игра на тронове в блока на реформаторите
Последно обновяване
19 Май 2015 в 15:06 ч.


Заглавно изображение на новината

"Баща Ви беше умен човек и знаеше, че понякога е необходимо да се съюзиш с враговете си" казва Олена Тирел на кралицата-майка Церсей Ланистър в култовия сериал на HBO "Игра на тронове". В такъв съюз няма нищо особено, целта е да се срази друг враг или да се гарантира някакво положение, до което двете страни не могат да се домогнат сами. Такива съюзи рядко са трайни, защото приключват щом ситуацията се промени. В сложната политическа игра се проявява безскрупулност, която се облича в приемливи за обществото форми.

Докога Меглена Кунева ще търпи отношението на една от коалиционните си партии? Този въпрос си зададох, слушайки становището на Атанас Атанасов, изявена фигури на ДСБ, по повод евентуалната кандидатура на Соломон Паси за кмет на столицата. Според Атанасов ДСБ е най-голямата като влияние в София партия от Реформаторския блок и тя трябва да посочи кой ще е общия кандидат за кмет на коалицията.

За бившия външен министър пък бе казано почти в прав текст, че му се търси работа.
Самата Кунева, която около ден преди това лансира кандидатурата на Соломон Паси сякаш би отбой и я представи като една от възможните за обсъждане. Отношението на Атанасов (което вероятно е отношение и на ДСБ) е неприемливо като начин на поднасяне.

Бившият външен министър от правителството на Царя е един от малкото български политици, които имат своя кауза в политиката. Тя може да е възхвалявана от едни и отричана от други. Може дори човек да се бори с всички законови средства срещу нея. Но това не променя факта, че Соломон Паси е политик с кауза от първия момент, в който се е появил на шахматната политическа дъска. Тази кауза се нарича НАТО и той свързва интересите на България с този военен съюз. Беше осмиван, смятан за човек, извън реалността (особено в годините на началната ни демокрация), но именно на него се падна задачата и по личното му разбиране - честта, да е външен министър когато България стана страна - член на НАТО.

Това отношение на ДСБ към Соломон Паси не е случайно и по нищо не се различава от отношението, което бе проявено към Меглена Кунева. Кой не си спомня, че Костов я нарече "Червена кукувица", а след това именно от ДСБ я подложиха на унижението да бъде изместена с преференциален вот на изборите за европейски парламент. Тъй като се оказа, че ДСБ не може без коалиция с нейната партия, Костовистите се отнесоха с Кунева по особено нелоялен начин.

Какво няма да простят ДСБ на хора като Кунева и Паси? Успехът. Вече не се говори за това, но нека си го припомним. Първите месеци от управлението на НДСВ бяха някак объркани. Медиите и политическите коментатори, особено коментиращите политици внушаваха, че много скоро ни чакат предсрочни избори. И провал на управлението на Симеон, разбира се. Нищо такова не се случи. Днес от този успех - членството в НАТО и ЕС, като фигури на политическата сцена са останали няколко човека.

Самата Кунева е от тях. Пресилено е да се говори, че тя е вкарала България в ЕС, защото това е много по-дълъг и сложен процес, но Кунева работи успешно за него. Независимо дали някой го иска или не тя влиза в историята като първия български европейски комисар. Успешен. Неубедителните й ходове при създаването на нейната партия и твърде спорното й поведение от този период може да са накарали много от нейните привърженици да се дистанцират. Но никой не може да промени факта, че страната ни имаше отличен еврокомисар в нейно лице.

Бойко Борисов също е фигура, чиято кариера е тръгнала от недолюбвания от Костовистите период. И е първият премиер от най-новата ни история с два мандата.
Колкото до Соломон Паси, за него може да се каже, че е бил част от този период, защото политическия му път тръгва доста по-рано и е свързан с десницата и СДС. Но Паси е политик в буквалния смисъл на тази дума. На него не му е необходимо да заема непременно някакви постове, за да бъде познат, помнен и считан за част от политическата класа. Както казах това е защото той има кауза.

Поведението на ДСБ, не само по повод позицията им за кандидатурата на Паси, показва, че в РБ някак не си вярват. Сякаш не градят общо бъдеще. Не мога да се отърва от впечатлението, че този съюз е само и единствено по необходимост. И не мога да не мисля за казаното от Олена Тирел на кралицата-майка Церсей Ланистър в култовия сериал на HBO "Игра на тронове", "понякога е необходимо да се съюзиш с враговете си".

Знаете ли, оказва се, че същото си мисля, когато става въпрос за съюза на РБ с Борисов. Не е лесно, никак не е лесно да управляваш с такива съюзници.


Щракни тук, за да коментираш новината