Преференцията е дар от страна на властимащите към обикновените хора
Последно обновяване
10 Септември 2014 в 16:39 ч.


Заглавно изображение на новината

Преференцията е дар от страна на властимащите към "обикновените хора". Не че в политиците, тези "орачи" и "копачи" на полето на общественото благо, има нещо необикновено. Но така си върви "приказката" у нас - едните са избиратели, тоест "обикновени хора", а другите са се сдобили с власт и това ги изважда от ежедневните категории. Някак ревниво тръгна историята с преференциите. Преди 7 години за първи път избирателите получиха височайшето благоволение да могат да пренареждат листите по време на избори. Но едно е да имаш право на нещо, съвсем друго е да можеш да го упражниш. През 2007 г. прагът на преференцията се оказа толкова висок, че директно я обезсмисли. Както се казва всяко зло за добро, защото точно заради невъзможността да се реализира преференциално гласуване тогава, България изпрати няколко наистина достойни личности в Европейския парламент. На първо място, разбира се, имам предвид Биляна Раева, която беше част от групата на либералите в ЕП и която изпълни със смисъл позицията евродепутат. Но ако се беше реализирала възможността за преференциално гласуване едва ли сега щяхме да говорим, че България е имала евродепутат, със запомняща се дейност в страната и в ЕП. Но да оставим Биляна Раева и да се върнем на преференциите.

Днес шансовете, които дават те на "обикновените избиратели" са значителни. Прагът вече е нисък и постижим. Помним кой го прескочи на последните избори за ЕП и в какъв шок хвърли партийните началници, неподготвени за подобно развитие на ситуацията. Лидерите преглътнаха, но дали им се услади хапката? Май не. Но няма как, все пак под техния зорък поглед е приемано изборното законодателство. А, колкото до "обикновените хора", които отиват пред урните, на все повече от тях им се услажда хапката преференциален вот. "Ей, би си казал един политик, ти им подаваш пръст, те ще ти отхапят ръката". "Ами, хапете, сега ви се е паднало", би посъветвал някой "обикновен човек".

Преференциите дават възможности, но не решават генерално проблема. Дори най-надарените сред нас да станат народни представители, едва ли ще има кой знае каква разлика при сегашната система. Защото реалността в България е ясна за всички. Имаш едно парламентарно мнозинство, което обаче е в сериозна зависимост от правителството. Ако си направите труда да поговорите повечето хора мислят, че правителството стои над парламента. Не би трябвало да бъде така, но действителността е доста по-различна.

Разбира се, преференцията е добре да се ползва от всеки, решил да се изправи пред урната. Но с ясното съзнание, че това е само стъпка към по-драстична промяна на избирателния модел в страната и приемане на мажоритарен вот.

 Мажоритарният вот от друга страна е добре да се разглежда като стъпка към още по-сериозна промяна - изместване на властовите центрове. Намаляване ролята на Народното събрание и увеличаване отговорностите и правомощията на институция с много ясно различими възможности да носи отговорност. Аз виждам като такава институция и фигура българският държавен глава. Но вариантите не са един и два. Мисля, обаче, че е добре да започнем да ги обмисляме и след това бързо да пристъпим към промяната. Защото с преференции или не, сегашния вид на Народното събрание е просто една колективна безотговорност. "Обикновените хора" точно това говорят помежду си, знаят го дори обезпечените с политическа власт "необикновени".  


Щракни тук, за да коментираш новината