Протестиращи гониха мафията от парк Българка, Алиев съзря етнически елементи в отношението към него
Последно обновяване
11 Февруари 2014 в 15:10 ч.


Заглавно изображение на новината

С викове "Мафия" и освирквания около 50 протестиращи посрещнаха тази сутрин пред офисите на природен парк "Българка" Али Алиев, назначен за временен директор. Бе направен опит да се спре достъпа му до помещенията, дочуха се и обиди с етнически характер. Полицията осигури влизането на Алиев в сградата. Граждани, представители на неправителствени организации, спортни клубове и лица, участвали в създаването на парк "Българка" се включиха в протеста.

Съмненията на хората са, че се извършва партийно кадруване от страна на ДПС, тъй като временният директор е председател на партията в Севлиево и съветник в местния парламент там. Протестиращите не пропуснаха да припомнят, че преди това директор на Национален парк "Централен Балкан", след конкурс, стана друг партиен активист на ДПС Христо Башев, общински председател в Габрово.

"Да се молят да не пекне слънцето, защото пекне ли слънцето за нас, за тях ще дойде ураган", бе категоричен Жельо Митков, един от активните протестиращи, познат още от протестите в подножието на прохода Шипка през лятото.

"Защитаваме парк "Българка", който според нас застава зад спорта, екологията, иска да запази екологията в Габрово. Имаме усещания, че това ще се промени сега, затова протестираме", заяви Елеонора Николова от клуб "Узана" Габрово. Тя уточни, че не става въпрос за финансова помощ от страна на ръководството на парка, а за обмен на идеи и общи участия в спортни инициативи, свързани с природата.

Сред протестиращите плъзна слух, че предстои смяната на всички началници на горски управления на територията на Централна Северна България, което допълнително ги мотивира в недоволството им. 

Али Алиев: Има етнически нюанс в отношението към мен

"Всеки гражданин на България има правото да изрази позицията си, стига да е в рамките на закона", каза пред Дарик Али Алиев. Има и други начини да се реагира. Не бива моето присъствие, макар и като временно изпълняващ длъжността директор на парк "Българка", да се посреща така. Хората са обезверени, много са лишени от нормален живот и това дава отражение. Те мислят, че някой друг е виновен", допълни Алиев. Той бе категоричен, че няма да се откаже да изпълнява функциите на временен директор на парк "Българка”.

"Отношението на протестиращите може да се тълкува по най-различен начин. Хората са обезверени, лишени са от нормален живот, мислят, че някой друг отежнява живота им. В такава страна живеем, където проблемите са големи. Аз така тълкувам постъпките им", коментира пред Дарик Али Алиев, временен директор на парк "Българка. Разговорът с него стана след влизането му в офисите на организацията, която бе обсадена от протестиращи.

"В края на миналата седмица, когато имаше публикации за ситуацията в парка, не всичко бе отразено обективно. Имаше присъствие на журналисти, видяхте как предадох ключовете, за да може да се подсигури на заинтересованите страни да изготвят своята защита. Нямаше една постъпка, която да ги възпрепятства. Смятам, че нещата се поднасят само в една плоскост и не са съвсем правилни", е мнението на Алиев. Временният директор има предвид възникналия в петък скандал, при който екипите по проекти на парка заявиха, че не им се дава възможност да се запознаят с резултатите от завършил одит и да изготвят свое становище по него.

"Днес имаше обиди от всякакъв род от страна на протестиращите. Имаше "циганин", "мафиот". Това са нападки, които не трябва да има. Мисля, че трябва да има взаимно уважение между националностите. И за едните, и за другите условията са еднакви. Има етнически нюанс в отношението. Сякаш е дразнещо и неприемливо човек с турско име да е ръководител. Приема се, ако е стругар, тракторист и подобни професии", сподели Али Алиев.

"Не съм от хората със слаба психика. Годините, които имам зад гърба си, премеждията са ме изградили да съм устойчив. Тази ситуация няма да се отрази на работата ми. Пак казвам, това е временно заемане на длъжността", каза още той.


Щракни тук, за да коментираш новината