Реформаторският блок иска да заеме ролята на Атака
Последно обновяване
04 Декември 2013 в 23:21 ч.


Заглавно изображение на новината

Всеизвестен факт е, че невинаги в политиката едно плюс едно прави две. На партиите от тъй наречения Реформаторски блок им предстои да станат доказателството за това правило. Последните изявления на техни лидери сочат, че те се канят да управляват страната. Сигурен съм, че не всеки може да изброи кои формации са там, още
по-неясно е какво ще реформират. Всъщност в този блок става въпрос за нещо безкрайно просто. След като ДБГ на Кунева, ДСБ на Костов, НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов и СДС не успяха да прескочат 4-процентната бариера на изборите през 2013 г., те решиха, че сборът от получените проценти им гарантира парламентарно представителство. И много бързо забравиха острите думи, идейните различия и ударите под кръста. 

Лутането на бившата еврокомисарка е безценен урок за хората, които се занимават с политика. След като напусна позицията на комисар, Меглена Кунева се потопи в българската действителност. Тя направи добра кандидатпрезидентска кампания с парите и структурите на партия НДСВ, с помощта на либералната фондация „Фридрих Науман” и с натрупания личен авторитет,гарантиран от поста й в Брюксел, който Царя извоюва от партньорите в Тройната коалиция. През 2012 г. Кунева и хората около нея рязко обявиха, че са десни, а на учредителния конгрес на партия ДБГ дори бе забранено да се мисли за думата „центризъм”. Днес в партията на бившата еврокомисарка на НДСВ тонът е смекчен и нейната политическа формация „Движение България на гражданите“ се закичи с девизите на „десния центризъм”. Кунева е правила сондажи за членство в Европейската народна партия, но е получила отказ, стана ясно от интервю на Яцек Сариуж-Волски - зам.-председател на ЕНП и член на Европейския парламент. Преди да признае този факт пред медиите, полякът доста остро заяви, че г-жа Кунева е приемана за либерал в европейските среди и не разбира защо се прави връзка с десницата. Проблемът на Меглена Кунева идва от това, че предстоят избори за Европейски парламент. Ако нейната партия или коалицията, в която тя участва, успеят да излъчат евродепутати, в коя политическа група на парламента ще ги изпратят? В края на октомври Кунева бе сред поканените на едно събиране на половината дипломатически корпус при Царя в двореца „Врана“, в което се включи и Ги Верховстад, лидер на европейските либерали. Бившата еврокомисарка обаче имаше повод да не участва. Другото би й създало проблеми сред настоящите коалиционни партньори.

Въпроси от европейско естество без отговори като че ли не стоят пред „Синьо единство”. Какво е това ли? Политическата формация, създадена около Надежда Нейнски (Михайлова) след напускането на СДС преди около година. Тъй като става въпрос за автентични седесари, а и самата Нейнски е евродепутат от ЕНП, те не поставят под съмнение, че техни хора биха попълвали точно тази група в Европейския парламент. Поне на думи тяхното ръководство, от което най-известен за публиката е Димо Гяуров, вижда решаването на проблема на Меглена Кунева с европейската десница в създаването на единна партия Реформаторски блок. Трябва да се признае, че „Синьо единство” е една от най-слабите партии в блока и от тази гледна точка има интерес останалите да се разпуснат и да регистрират обща формация.

ДСБ и СДС са партии-членки на ЕНП. Останалите в Реформаторския блок - не. Но създаването на една напълно нова партия изисква да се кандидатства наново за членството й в ЕНП. А това не може да стане без съгласието на другите политически формации от същата държава, които вече са част от християн-демократическата евродесница. И тук вече нещата опират до Бойко Борисов. Ако преди няколко години се наложи Иван Костов да бъде притискан от лидерите на ЕНП да не възпрепятства приемането на ГЕРБ в общото им политическо семейство, днес нещата са обърнати. Само че ГЕРБ в очите на Европа днес е гръбнакът на дясното в България - има петима депутати в Европейския парламент. С колко може да се похвали „старата десница”? Двама – Надежда Нейнски и Светослав Малинов? Но те принадлежат към различни политически партии в самата България и нямат никакъв шанс да се класират, ако сега участват със собствените си формации. ЕНП не толерира противопоставянето на партии от своето семейство на национално ниво. Тези думи на зам.-председателя Яцек Сариуж-Волски показват, че Реформаторският блок няма път към европейската християндемокрация с такава анти-ГЕРБ нагласа, каквато демонстрира досега. Политическите лица в блока са достатъчно умни, за да го знаят. Тогава? Дали не хвърлят прах в очите на хората, като обявяват, че с ГЕРБ не могат да имат нищо общо? И дали поредните европейски директиви, този път партийни, няма да послужат за удобен повод, с който да се направи завой при едни предсрочни избори.

Ако ГЕРБ спечели гласове да направи кабинет, позицията, която „Атака“ заема сега, е много желана. А като че ли основен кандидат за ролята е Реформаторският блок. Но какво би било различното за хората?


Щракни тук, за да коментираш новината