СОЛИДАРНОСТ А ЛА НИНОВА СПЪВА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПРОГРЕС
Последно обновяване
30 Март 2016 в 15:45 ч.


Заглавно изображение на новината

Солидарност е богатият да помага на бедния, здравият - на болния. Богатият да плаща по-големи данъци, а да освободим най-бедните. Държавата да си влезе в ролята и да помага на малкия и среден бизнес. Да има преразпределение на бюджета към социално слабите. Това е солидарност.

Тези свои възгледи представи в Габрово Корнелия Нинова, един от сериозните кандидати за председател на БСП. Червената депутатка е достатъчно солидна фигура в средите на левицата, за да бъде смятано, че е с големи шансове да бъде избрана начело на столетницата на предстоящия конгрес. Солидарността е от голямо значение в едно общество, социалната чувствителност - също.

Корнелия Нинова представи в Габрово своите виждания как трябва да изглежда обществото, управлявано от лява партия, водена от нея. Солидарност в такъв вид предложи депутатката.

На пръв поглед изглежда приемливо, но въпросите след този пръв поглед стават твърде много, за да се съгласи човек с нея.

Да си представим, че човек работи в частния сектор, в сносна компания, където резултатите от труда се оценяват. Ако си работоспособен, активен, търсещ и намиращ решения и в крайна сметка продуктивен получаваш финансови бонуси. Ако се муден, спъваш работата на останалите или се налага те да свършат твоята работа възнаграждението ти е на минимума, а ако си провалил нещата - следват санкции, много често финансови. Частният собственик има двама служители - ефективен и неефективен. При управлението на Корнелия Нинова обаче те се оказват по-богат и по-беден, заради доходите си. И какво прави, според вижданията на г-жа Нинова, държавата? Влиза в ролята си - "Богатият да помага на бедния, здравият - на болния. Богатият да плаща по-големи данъци, а да освободим най-бедните".

Влязлата в роля държава започва преразпределението чрез данъчната си политика. Простичко казано: В частния бизнес се дават по-високи заплати на ефективните служители, които държавата иззема във вид на по-висок данък, за да може под някаква форма да ги върне към неефктивния служител в същата фирма, който има по-нисък доход. В очите на г-жа Нинова този човек е беден, в очите на работодателя си - мързелив или некомпетентен. Така с простички действия и ненужна намеса държавата убива всички опити да стимулираш в бизнеса си своите служители да дават повече от себе си, за да може дружеството ти да произведе по-голяма принадена стойност и да стои стабилно в пазарната си ниша.

В България и днес, когато твърдим, че сме се отдалечили от социализма държавата разпределя най-големия финансов ресурс. Това не е довело до всеобщ просперитет, нали? Държавната и изобщо административната намеса обикновено създава проблеми, които решава с влагането на още по-голям финансов ресурс, а крайния резултат отново е неефективност.

Другото - свободния пазара и пазарната конкуренция, са в състояние да решат на пръв поглед нямащи нищо общо с пазара обществени проблеми. Вместо да говорим за повече държава, нека говорим за повече свобода. Тя няма нищо общо със слободията и с липсата на дисциплина в спазването на обществените норми, въплътени в законодателството. Ролята на държавата не трябва ли да се търси точно тук, вместо да й се вменяват функциите на преразпределител? 

автор: Тихомир Църов 


Щракни тук, за да коментираш новината