Сборът от гласовете на партии с малко влияние връщат отново Костов в играта
Последно обновяване
05 Март 2014 в 16:38 ч.


Заглавно изображение на новината

Точно, ясно, последователно. Така звучеше съветникът от ДСБ Добромир Валачев по време на последната пресконференция на Реформаторския блок. Особено когато обоснова непроменената позиция на партията си по повод българската енергетика. Разбирането, че АЕЦ "Белене" е против българските интереси може да бъде оспорено, но няма как да не бъде разбрано.

Неясно, изсмукано от пръстите обяснение се опита да даде представител на партията на Кунева ДБГ по същата тема. Всъщност Нели Недева, общински председател, е достатъчно интелигентна, за да формулира теза и едва ли има вина за неща, свързани с политическите решения на представители на нейната формация преди повече от 10 години. Те са вземани с активното участие на Меглена Кунева и касаят приемането на страната ни в Европейския съюз, затварянето на блокове в АЕЦ "Козлодуй" и рестартирането на проекта "Белене". Обяснението на хората на Кунева по повод действията й в правителството на Царя бяха меко казано странни. По думите на общинския председател на ДБГ в Габрово, г-жа Кунева само подписвала взети вече решения от преговорните екипи на кабинета и на Европейската комисия. Тя само успяла да договори по-големи компенсации. Иначе казано, когато трябва да се носи отговорност за нещо - друг я носи, а позитивите са наши. Затова може би не е чудно, че днес в ДБГ не припознават решенията на царския кабинет като свои?

Запомнил съм думите на една личност с много политически качества, която тръгна от Габрово и успя да направи добра кариера на национално ниво. "Политикът трябва да е прогнозируем", заяви Светлана Дянкова в едно от първите си интервюта като народен представител. Прогнозируем  по време на последната пресконференция на Реформаторския блок беше и Добромир Валачев от ДСБ. Такъв е бил той през дългата си политическа кариера, в която е бил и вътрешнопартиен опонент на Дянкова. Това е характерно за партия ДСБ. Може да не си техен привърженик, но не може да не го признаеш. Политиците от старата десница имат тази своя особеност. Затова и Евдокия Манева остави отлични впечатления като депутат от региона. За съжаление ДСБ проявяват последователност и в коалиционното си поведение. От времето на Костов в старият СДС, през младата история на ДСБ, досега тази линия се спазва стриктно. Коалиция се прави, само ако наистина се налага и то със слаби играчи. И винаги с представители на втория ешелон.

През 1999 г. СДС начело с Костов, тогава премиер, трябваше да влее сили в дясната власт за втори мандат, като направи някакъв вид коалиция с ДПС. И преди някой да възкликне възмутен от връщането на този спомен искам да припомня, че ДПС тогава беше малка партия, не кадруваше в цялата страна, а податливостта й на компромиси беше пословична. За няколко месеца Костов обърна решението на Националния изпълнителен съвет на СДС за близко сътрудничество с ДПС наопаки. Последиците са известни. Но защо през 2013 г. Касим Дал да е приемлив коалиционен партньор, а Доган - не? Вярно е, Касим Дал е от хората с точна политическа мисъл, но такъв е и Христо Бисеров. Защо Касим Дал да е приемлив? Защото може да допълни с гласове по време на избори.

Костов отказа и коалиция с Царя, когато Симеон Втори беше с най-голямо влияние. Но ДСБ приема коалиция с ДБГ на Меглена Кунева днес. Защо? И тя е като Касим Дал, носи гласове - малко, но прибавени към общите - стигат за влизане в парламента. Малко гласове, малко влияние, малки компромиси и малки зависимости от чужди политики и решения.

В историята няма "ако", но се изкушавам да го кажа. Ако Костов беше направил коалиция с ДПС във вида му от 90-те години, дали щяхме да имаме ДПС в днешния вид? Ако Костов беше направил коалиция с НДСВ през 2001-ва, дали щеше да се стигне до мандат на Станишев четири години по-късно? Ако Костов се беше решил на такива коалиции дали все още нямаше да има една дясна синя партия със значително влияние?


Щракни тук, за да коментираш новината