ШИРОКО ЗАТВОРЕНИТЕ ВРАТИ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА
Последно обновяване
17 Февруари 2016 в 17:31 ч.


Заглавно изображение на новината

Въпросът „Кой?“ стана актуален преди няколко дни. Отново! Провокира го първата от поредицата регионални срещи, по повод приемането и въвеждането на Здравната карта, която се състоя в Габрово.

Участие в нея са взели министър Москов, негови заместници и лица, които в настоящия момент са фактори в определянето на здравната политика в страната. За тази среща медиите не бяха уведомени, факт е, че всички научиха за идването на министър в Габрово ден по-късно от информация, разпратена на електронните пощи от ПР-ите на различни институции.

Кой? Кой скри министър Москов от медиите?

Дали трябва журналистите да се оправдават, че не са знаели за идването на един министър, който е много актуален в момента, все пак предстои вот на недоверие в Парламента, обсъжда се въвеждането на Националната здравна карта? Именно последната тема е изключително важна за цялата общественост.

Струва ми се, че няма място за оправдания. Нормален начин да се научи за програмата на водещите лица в едно ведомство е като тя бъде разпратена предварително. Така всеки би могъл нормално да си планира работата. В това число и журналистите. Нека оставим настрана безумното схващане, че репортерите са някакви шпиони, които постоянно тичат след някой, а той се крие от тях. Не участваме в евтин екшън, нали?

„Никой не е крил от медиите министър Москов“, коментира областният управител Николай Сираков по повод публикация в „100 вести“. И допълва: „Искам да уточня, че това не беше събитие с някаква публичност, за да се канят медии. Второ – вратите на Общината и Ритуалната зала, където се проведе срещата, бяха отворени през цялото време“.

Извинете, но защо да ходи някой в Ритуалната зала на Община Габрово, освен ако има информация за провеждането на събитие, което го касае? Как са се озовали там всички присъстващи?

Предполага се, че не са наминали случайно да надникнат дали там не се навърта министърът на здравеопазването. Вероятно не са седнали да обсъждат Националната здравна карта, за да се намират на приказка, докато си пият кафето. Дали пък не са били уведомени предварително, за да могат да нагодят графиците си с въпросната среща? Дали не са се подготвили за нея и за този толкова важен за обществото разговор?

Събитието, оказва се, е организирано от Комисията по здравеопазване на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Преди време, когато ръководството на Сдружението се събра в габровското село Гергини, за да отчете значимото си място в защитата на интересите на населението в страната, за журналистите бе организиран специален транспорт.

За срещата с Москов НСОРБ се отчете с кратко съобщение на сайта си. Сайт, който е трудно да се каже, че е особено активен информационно, за да бъде следен постоянно. А и все ми се струва, че останалите участници в срещата, на която е бил министър със свой заместник, не са се включили спонтанно, прочитайки съобщение от въпросния сайт. Впрочем пиарите на институциите са отчели колко важна е била тази среща, иначе няма как да си обясним, че разпратиха информация от събитието, макар и много часове след провеждането му. Може би идеята е била новините да излязат точно такива, каквито са получени на електронните пощи на медиите.

Не, вратите на Ритуалната зала на Община Габрово не са били отворени през цялото време на срещата! Може би по-точно е да се каже, че са били широко затворени! Широко затворените врати на българската политика.

2016-02-17, 17:19:52


Щракни тук, за да коментираш новината