Вероятна история в стил „Куче в чекмедже”
Последно обновяване
25 Март 2014 в 17:09 ч.


Заглавно изображение на новината

"Май в тази държава има човек назначен да пречи и той е един от малкото, които се справят професионално с работата си". Цитирам по памет думите на уважаван колега, един от символите на габровската радио журналистика Таня Димитрова. Сещам се за тях, когато мисля за житейски ситуации, справянето с които трябва да е по-лесно, благодарение на правилата. Те пък се гарантират от закони, правилници, наредби.

Кой от нас не е гледал телевизионните канали за животни? И кой не се е възхищавал как са уредени нещата? Зоополиция влиза в домове, където стопаните не се грижат за животните си, прибира ги, за хората има сериозни санкции.

Броени дни остават до настъпването на пролетта, но сезонът вече напомня за себе си. Топло време, утрини, изпълнени с песента на птиците. И с нещо като плач на малки кученца, загубили майка си. Нейните собственици са взели двете едва прогледнали същества, вероятно са ги натоварили в колата си и са ги пуснали в необитаема къща в едно от селата на област Габрово. Тази история не завършва лошо, поне засега. Двете животни са прибрани в къща, където има кой да се грижи за тях. Но тя ме връща пет години назад във времето. Тогава служители на Община Габрово без разрешение на собствениците, но с твърдението, че има наредба, която да се спазва, влязоха в селска къща, отвързаха живеещото там куче и го отведоха, заедно с двете му поотраснали вече кученца. Нито едно от животните не е регистрирано, но майката е била пусната на улицата в селото, хората започнали да я хранят. Заради безопасността на родените кученца се оказала в този двор. Дали е било по-добре да си остане на улицата? Може би, защото тогава кучкарите нямаше да я приберат. Впрочем часове след това е направен опит тя и кученцата й да бъдат върнати, след като се плати всичко дължимо. Оказало се, че по думите на работещите по това време в тъй наречения приют за животни, майката се обесила, а малките били болни и се наложило да ги умъртвят. Жестока история, при която ако се направи проверка може би ще се установи, че самото убийство не е регистрирано веднага, а за определен срок документално е оформено различно финансиране - храна, обезпаразитяване и подобни неща. Може би и пари за умъртвяващата инжекция на майката, която уж се обесила сама. Това е нещо от действителността, която през 2009 г. бе оправдана с факта, общинските служители на кучкарника в Габрово действат заради местното законодателство, посветено на животните. Ако то беше работещо защо пет години след това отново някой може да пусне кученцата си безнаказано? И какво трябва да се случи с тях? Вариантите са три.

1. Собствениците на необитаемата къща си идват и ги изритват на пътя, по далече от своята собственост. Обаче веднага стават нарушители, защото пускат животни.

2. Обаждат се на "пазителите" на общинското законодателство. Верните блюстители на закона прибират кученцата. Опитът сочи, че веднага ги убиват. Може да се предполага как, но едва ли с инжекция. Обаче оформят финансови документи за такава.

3. Кученцата щастливо си живеят, получават дом и храна, независимо дали от хората, които са ги прибрали или където някой ги поиска. Сега те си имат нещо като чекмедже. Стар шкаф, меки постелки, слънчев двор в едно от селата на Габровска област. И по-добре да си останат анонимни, поне докато властите не започнат да вземат решения, адекватни с реалния живот, а не да се успокояват с нещо написано на хартия, което си остава там и не служи на никого. Освен може би само на вездесъщия чиновник да се оправдава, че работи.

Впрочем може би няма никакви кученца, а това е просто една възможна история, която да онагледи действителността. Има ли значение, след като всички знаем, че е точно така? И как да уволним професионалиста, назначен "да пречи", по думите на радио журналиста Таня Димитрова.


Щракни тук, за да коментираш новината