Враговете на един кмет може да простят провалите, но успехите - никога
Последно обновяване
02 Септември 2015 в 21:28 ч.


Заглавно изображение на новината

По време на обиколка на обекти, строени с европейски средства в Габрово, в която бяха включени журналисти, се запитах колко от хората правят разлика между политика, политики и политиканстване.

Отговорът дойде твърде бързо с реакции към появили се публикации, разбира се в повечето случаи става въпрос за анонимни писания във форуми.

Хората са склонни да смесват нещата и да реагират, според личната си, често субективна емоция. Така едно, да кажем негативно, отношение към управляващата партия се прехвърля върху хората, които заемат различни обществени позиции, благодарение на нея. А след това чувството прераства в отношение към обектите, които същата тази партия, чрез същите тези хора реализира. Оказва се, че хората могат да мразят паркове и крайречни улици. Само защото са направени през мандата на някой, който не им е по вкуса.

Разликата между политика, политики и политиканстване не е незабележима, но за мнозина е трудно да я улавят.

Докато обикаляхме обектите се запитах какво няма да простят на кмета Таня Христова враговете й. Вероятно това е последното й публично ходене като кмет преди старта на кметската кампания, в която едва ли някой очаква тя да не е кандидат. Отговорих си, че няма да й простят успехите. Нейните се свързват с реализацията на големи проекти, в които са вложени огромни средства на Европейския съюз.

Темата за опозицията беше повдигната наскоро от човек, с желание да се занимава с политика, но успяващ да стигне едва до висшите нива в политиканстването. Името? Не е важно, защото такива има доста, това е просто един пример.

На обществото се втълпява, че е нормално опозицията да е опозиция, а управляващите да си управляват. Което не е вярно, разбира се, но такава формулировка обслужва и опозицията, и управляващите.

На кой от проектите, реализирани в Габрово, например, една група в местния парламент да е опозиция? На обновяването на парк Маркотея ли? На водния цикъл ли? На изграждането на крайречните зони ли?

Подкрепата, която се дава за тях е политика на дадена политическа формация. Реализацията на такива и други обекти, независимо че е в ръцете на партията, която управлява е станала благодарение на дадена политическа подкрепа. От тази гледна точка Водния цикъл на Габрово не е и не може да бъде дело на ГЕРБ. Плюсовете са за всички групи дали своята политическа подкрепа. Реализацията на проектите би могла да се нарече (макар й в по-тесен смисъл) политики.

Политиканстване е всичко останало. И понеже много хора го практикуват, ако Бойко Борисов им е станал омразен, те мразят ГЕРБ. Защото мразят ГЕРБ отричат и политиците, които се реализират чрез тази политическа формация. И понеже ги мразят, започват да отричат всичко, което е създадено. Ето как човек може да започне за мрази един парк, алея или водопровод.

Естествено тук се дава ГЕРБ като пример, защото управлява в Габрово. Но същото би било, ако има успешен кмет, от която и да било политическа формация. Враговете няма да простят не провалите, а успехите му.

И понеже Таня Христова уплътни максимално годините си като кмет има достатъчно поводи да не й простят.

Няма вечни хора и не съществуват вечни позиции. Както не веднъж съм казвал, обществото се нуждае от алтернатива. Но много удобно е да се гледа на политиката като на доскорошните мачове между Левски и ЦСКА. Подкрепяш страстно единия отбор и също толкова страстно мразиш другия. Преди години на въпроса на кой от двата отбора съм фен казах, че моят отбор е Литекс. Някак си не бях разбран. Да, добре, ОК, Литекс! Ама, за Левски ли си или за ЦСКА? Когато някой политиканства, освен че с едно махване на ръката решава сериозните въпроси на обществото, той обикновено критикува и избира по простичкия начин. Между лявото и дясното в политиката, между Левски и ЦСКА във футбола.

Дали някой от участниците в предстоящата кампания ще се изкуши да я превърне в място за такъв елементарен подход? И колко от кандидатите ще се окажат от групата, различаваща политика, политики и политиканстване?


Щракни тук, за да коментираш новината