Всяка сграда в България да стане пасивна къща
Последно обновяване
03 Октомври 2014 в 18:16 ч.


Заглавно изображение на новината

Това което си говорим на висок глас, у дома, по улици и кафенета го изрече на висок глас човек от системата. Българската енергетика е мафиотска структура, към която сме абонирани всички, призна в Габрово бившият член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Еленко Божков. Думите му, тежки, вероятно справедливи - енергийната система се управлява от лобисти. Защо г-н Божков е решил да говори и защо сега е отделен въпрос. Но кой не е съгласен с тези констатации? Уж произвеждаме достатъчно енергия, а тя все по-скъпа става. Уж е достатъчно, а нови мощности и централи трябвало да строим. Върви, че се ориентирай! Уж зелената енергия била европейски стандарт, а се оказва, че ние сме надскочили европейците в бройката на производителите й, на всичко отгоре задължението да се изкупува произведеното количество ни удряло здраво в сметките.

На човек му остава да се хване за главата, да цъка с език и да се пита - как така успяхме в България да превърнем нещо добро, щадящо природата и с бъдеще в поредния заробващ джобовете на хората монопол? Приписват на един голям европейски политик, кардинал Ришельо, констатацията, че народът е муле, което колкото повече товариш, толкова повече работа върши. Не ми се вярва наистина да го е изрекъл големият френски държавник от 17 век, но съвременните български политици очевидно го вярват и се придържат стриктно към това.

Само че от думите на Еленко Божков стана ясно и друго. Всеки, абсолютно всеки от нас може да скъса с мафиотски устроената българска енергийна система. И да има ток, топлина и всичко необходимо за своето удобство. Тайната? Не е тайна. Нарича се "пасивна къща". В Габрово има такива сгради. Първата обществена в страната, например, е детска градина "Слънце". Тя сама произвежда нужната за потреблението на обитателите си енергия. Еленко Божков описа с какви способи може да става това. Не един, а цели три. Може да има и още. Човек може да гледа детската градина и да мечтае, а от мечтите му да се ражда реалност.

Нека помечтаем. Вероятно да имаш такава пасивна къща е скъпо удоволствие.  ЕС има изисквания към количеството произведена от всяка държава-членка зелена енергия. Обаче няма изисквания кой да я произвежда. Защо трябва да е непременно българския вариант, който захранва отново и отново мафиотски замислената енергийна схема на страната? Защо пък зелената енергия на България да не е произведена от такива къщи? И защо това да няма връзка с изискването за саниране на сградите в страната? И защо да не стане държавна политика?

Защо ли? Може би Ришельо никога не е изричал думите за мулето и народа. Но някой със сигурност заяви, че в България мафията си има държава!

Знам, че идеята всяка сграда у нас да стане пасивна къща ще породи скептични усмивки и дори насмешка в разни "специалисти". Но знам, че усмивките им могат да застинат, защото ако г-н Божков е специалист в този бранш, то той самият призна, че това би било добре работещ вариант, който да ни помогне да се отървем от енергийната мафия. Защо ли накрая все пак в съзнанието ми тръгна този рефрен - А, дано, ама надали...

автор Тихомир Църов 


Щракни тук, за да коментираш новината