Всяко общество има нужда от политическа алтернатива
Последно обновяване
01 Юли 2015 в 15:51 ч.


Заглавно изображение на новината

ГЕРБ са създали изборна машина. Това определение за партийните структури на управляващата партия започна да звучи напоследък от личности, определяни като политически анализатори. Видима е добрата кондиция, в която се намира ГЕРБ, същото може да се каже и за ДПС. Всички останали са в процес на търсене на варианти за добро представяне.

През тази седмица направи впечатление посещението на Михаил Миков, председател на БСП в габровския регион. Миков взе участие в три знакови за левицата събития. Да се включиш в селско партийно събитие (в случая партийно събрание в севлиевското село Крушево) може за някой да не е особено лъскаво, но е важно за червените.

Защото партията, за която доскоро се говореше, че черпи силата си от гласоподавателите в малките населени места, губи своя потенциал там. Може би в даден период лидерите й са започнали да предпочитат лъскави паркетни събития пред това да стискат напукани селски ръце в някое местно читалище или стар кино салон, в който отдавна не се прожектират филми. Ако присъствието на Михаил Миков в село Крушева, където се раздаваха партийни книжки е връщане към корените, за социалистите има надежда. Още повече, че червеният председател посети още два обекта – път и зала, реализирани с пари от последния кабинет, излъчен с мандата на БСП. Дали пък това не е интересен знак, че най-старата партия в България няма да продължи да се свива под словесните удари, които можем да обобщим като „КОЙ?”.

На последните парламентарни избори социалистите, макар партията да не беше в добра кондиция, постигнаха успех в региона с нестандартни ходове. Издигането на Кирил Добрев за водач на листата беше такъв. Той предприе поредица от стъпки, част от които бяха реализирани с известна доза дискретност и успя да вземе мандат, въпреки че ако сме честни, съществуваха доста сериозни съмнения, че това ще се случи. Дори в част от червените среди.

Местните избори за социалистите в региона ще бъдат съчетание между очаквано и неочаквано. В Севлиево, например, какво по-естествено от това да бъде издигната кандидатурата за кмет на Йордан Стойков, който вече е заемал поста, има добри политически позиции в БСП и натрупан опит в Народното събрание? Стойков вече е получил номинация, стана ясно преди няколко дни. Кандидатурата му не би била изненада за избирателите в Севлиево.

Ако там на червените не им се налага да прибягват до кой знае какви нестандартни ходове, то в останалите населени места нещата са съвсем различни.
В Дряново се очертава линия на подкрепа към настоящия кмет д-р Иван Николов. Сблъсъкът между него и бившият кмет Мирослав Семов, чиято кандидатура вече бе лансирана сериозно от ГЕРБ, обещава да бъде интересен.

В Трявна успешните два мандата на Драгомир Николов и неговата политическа история, свързана с БСП, като че ли не оставят съмнения какво би трябвало да е разумното поведение на левицата. Но създадените отношения може да доведат до непрагматичен подход. Нестандартно поведение или проява на здрав разум би било, ако бъде направен опит да се обединят гласовете на всички леви избиратели? Мисля, че всеки може да прецени сам. Едва ли БСП, АБВ и „Движение 21” са лишени от него.

А Габрово? Ето тук е големият въпрос дали да се подходи нестандартно или консервативно!

Депутатът Кирил Добрев, който се очертава не само като успешният за червените избор, но и реален лидер с авторитет в местната структура, направи анонс още преди няколко месеца. Няма никакво значение дали БСП разполага със седем или с четирима общински съветници. Защото и в двата случая нещата, които се случват в Габрово не зависят от тях. Доказателство, че Добрев е прав е последното гласуване в местния парламент. БСП обявиха, че ще свикват първия в демократичната ни история местен референдум по повод бъдещето на тролейбусния транспорт. Управляващите, при това без никакъв проблем, гласуваха решението на своя кмет – Таня Христова. Единно и дисциплинирано, без колебания те правят от своите политики факт, докато в тази конфигурация и БСП, и всички други политически партии, само се упражняват в риторика и се опитват да имат инициатива. Усилия, обречени до голяма степен на неуспех, защото в крайна сметка решенията се вземат с гласуване в Общинския съвет. А там трябва да имаш достатъчно влиятелна група.

Всички срещу ГЕРБ в Габрово няма да сработи. Първите, заради които такава схема не е възможна са партиите от Реформаторския блок. Много изненадващо би било, ако тази формация излезе силно на изборите. Тя явно ще участва, за да формира група в местния парламент, а кандидат-кметът им ще бъде с формално присъствие. Ако не си вярваш, че може да постигнеш нещо, как тогава да се стремиш към него? И не би било учудващо, ако се използват видимите успехи от последния мандат, на кмета Таня Христова, като повод за отказ от даване на алтернатива. Повечето партии в блока се придържат към поведението да не дават алтернатива, а да имат малка група съветници (или съветник) в Общинския съвет. Поведение, поддържано през последните три местни кампании – 2007 г., 2010 г., 2011 г.
Но такова поведение би било самоубийство за всички останали политически формации. Особено за БСП. И така, ако формулата „всички срещу ГЕРБ” няма как да сработи, какво остава?

Остава – „Обединената алтернатива”. Е, едва ли точно така биха наименували едно такова обединение, но ми се струва, че сега може да се ползва като работен вариант, който онагледява нещата. Най-трудното би било да се намери фигура, която да е с достатъчно личен капацитет, равно отдалечена и еднакво близка за всички политически субекти, които биха влезли в такъв съюз. И в същото време да символизира добро управление.
Всяко общество има нужда от алтернатива. Да, тя не е удобна за този, на който трябва да бъде такава. Но за обществото е нужна. Въпреки всички недостатъци на всяка от партиите, които биха я формирали.

Защо хората да залагат на такава алтернатива? Защото много избиратели не гласуват за ГЕРБ, но остават без представителство. А това не е редно.
Защото много избиратели не биха гласували за БСП, но ако ситуацията е да се гласува „и за БСП” нещата вече са други. Така и те ще получат свое представителство.

Но най-важен аргумент за една „Обединена алтернатива” е, че няма как да се повтори ситуацията от последното гласуване в местния парламент. Дори да бъде прието решението за нова транспортна схема в Габрово, дори тя да е без тролейбуси, това ще стане след широка дискусия, много обществени обсъждания, реални при това. Защо не и с провеждането на референдум.

И понеже животът е интересен, ако се замисли човек, осъзнава, че силната опозиция дава като резултат силно управление. Към момента може да се каже, че от това в дългосрочен план печели и ГЕРБ.


Щракни тук, за да коментираш новината