Йоанна и Борислава за проблемите на съвременните ученици
Последно обновяване
11 Април 2013 в 15:47 ч.


Заглавно изображение на новината

Въпреки общоприетото мнение, че днешните младежи са скарани с книгите, Йоанна Николова не само чете, но посещава библиотека.
Въпреки убеждението понапредналите откъм години поколения, че освен от компютри учениците не се интересуват от друго, Борислава Борисова от Дома за деца без родители тренира. Тенис на маса. „Добра съм” някак нескромно казва тя. Но може ли някой да я упрекне?
Йоанна учи в Националната априловска гимназия, Борислава в Професионалната гимназия по туризъм. Двете смятат, че проблемите на днешните младежи не са за пренебрегване. Тютюнопушенето е един от тях. „По-добре е от самото училище да има санкции за пушещите непълнолетни”, смята Борислава. Йоанна допълва, че има правилници и за неспазване има наказания. „Както казват на учениците да не пушат, учителите също трябва да не го правят”, е категорична Борислава. Двете обаче, са скептични, че може да се въведе ефективно пълна забрана на тютюнопушене на подрастващи. „Някои са започнали да употребяват цигари на 6 годишна възраст”, тревожи се Борислава. Според Йоанна е доста ниска възрастовата група и на употребяващите алкохол. „На много малко места не се продава алкохол на непълнолетни. Големите вериги го правят, но в малките магазини всеки може да си купи”, споделя впечатленията си Йоанна, според която ако на някой му бъде отказано, това означава, че наскоро в обекта е имало проверка от някоя инстанция. „Аз нито пуша, нито пия”, отсича Борислава.
Йоанна чете. Дори посещава градската библиотека. Ще кандидатства журналитика в Софийския университет. Има приятели и съученици, които четат. „Не са малко”, убедена е тя.
Борислава първоначално се увлякла по...полицейската значка. Мислела да се пробва като комисар. Отказала се преди време. Сега набляга на тенис на маса. Храни животните от улицата и иска да подобри грижите за тях.


Щракни тук, за да коментираш новината