Замяната на Атака с Реформаторския блок е упражнение без смисъл за обществото
Последно обновяване
09 Октомври 2013 в 16:58 ч.


Заглавно изображение на новината

Двуполюсният модел в България прави опит да се завърне с всички негативни последици и с малкото си позитиви. Да се проведат предсрочни избори, е каузата на която са се посветили бившите управляващи от ГЕРБ. Да се закрепи създадената след изборите през май 2013 година конструкция, е амбицията на социалистите и ДПС.

Ако има предсрочни избори какво би се променило? Явната надежда на ГЕРБ е да вземе няколко мандата повече от сега и евентуално да управлява с помоща на тъй наречения Реформаторски блок. Каква би била разликата? Новите имена на министри? Вярно, няма да има нужда от Атака. И какво от това? ГЕРБ ще падне в същия капан, както сегашните управляващи. Циркът няма да се разиграва от атакистите, а вероятно от „лидерите-реформатори”.

Ако БСП и ДПС успеят да задържат управлението реформите на кабинета не биха били стабилни и дълбоки. Заради ситуацията в парламента и заради отношението на обществото. Ние, българите, особено облечените във власт, обичаме да ползваме като авторитети външни източници. Често се казва как нещо се правело някъде си, като доказателство за работещ модел. В този дух полезно би било да вземе пример от Германия. Веднъж вече социалисти и десни управляваха заедно, при това много успешно. Сега сме на път да станем свидетели на същия управленски модел. При това болшинството от населението се изказва в полза на неговата реализация. Германия не само не е в криза като нашата, но икономиката регистрира растеж, а обществото е в стабилно емоционално и финансово състояние. За разлика от българското.

Какво, освен партийния егоизъм, пречи у нас да се пресече политическата криза? Може би липсата на общи дългосрочни приоритети, заради които хората с известен ентусиазъм да приемат управленска коалиция между БСП и ГЕРБ, към която да проявява парламентарна съпричастност и ДПС. Нова Тройна коалиция, би възкликнал някой с известна истерия в гласа. Нов шанс за българите, спокойно би отговорил един мислещ човек. Защото имаме необходимост от силна социална политика, икономическо стабилизиране на малкия и среден бизнес, все неща, на които залага сегашният кабинет. Но част от схемата, която гарантира това са и „магистралите на Бойко”. Ако на някой му се наложи да избира социален министър, нима не би се обърнал към д-р Хасан Адемов? Трудно ще се намери по-добра кандидатура в настоящия момент. А, нима същия човек не би посочил Лиляна Павлова за титуляр в Регионалното министерство?

Опитът на обществото да спре налагането на двуполюсен модел може да е несъзнателен, но е очевиден. И това се изразява във факта, че народът не дава властта на никоя политическа формация. За да се избавим от негативните прояви от 90-те години, България се нуждае от голяма центристка партия, която да уравновесява ГЕРБ и БСП. Това няма как да е ДПС по разбираеми причини, макар движението да има своето неоспоримо място в политическия живот на страната. Друга възможност е да се направи генерална промяна в управлението, чрез по-голяма концентрация на власт в институция, различна от парламента.

Въпросът Атака или Реформаторския блок в дългосрочен план е без смисъл. Защото последиците за обществото биха били едни и същи – общество без кауза, без дългосрочна визия за собствения си живот, без амбиции, но озлобено от злоупотребата на управляващата класа. 

автор: Тихомир Църов


Щракни тук, за да коментираш новината