Защо чиновник кръщава котарака си Хрантутник?
Последно обновяване
09 Май 2014 в 16:15 ч.


Заглавно изображение на новината

Прочетох виц в интернет. Сетих се, че са ми го разказвали и преди, но подробностите ми се губеха. Понеже си го бива, успя да предизвика смях, въпреки че се оказа познат. Този път обаче веселата история ме накара да се замисля. И не за първи път да си задам въпрос, свързан с българската администрация. Един уважаван човек от журналистическия бранш ми сподели преди време, че по негова преценка администрацията се е увеличила през последните 24 години. Припомни ми пълните автобуси, които пътуваха сутрин към предприятията в различни части на Габрово. Произведената там продукция и нейното пласиране на различни пазари обезпечавало функционирането на немалко на брой административни единици. Разбира се имаше и служители в администрациите на фабриките, но идеята е да се концентрираме върху структурите, които нямат пряко участие в добиването на принадена стойност - работата им е да следят, контролират или събират пари за държавата или общината. Естествено, без това не може. Но ако работещата икономика е успявала да издържа всички тези непроизводителни структури, то сега нещата са различни. Имам чувството, че ако се изнесе статистика ще стане ясно, че един зает в производството или в правенето на реални пари, издържа няколко човека заети в администрациите. На същият този обаче държавата чака, за да попълни средствата необходими за пенсии, а и за какво ли още не.

Малка, професионална, добре платена администрация - това би било полезно за всички. Раздут чиновнически апарат, който живее с усещането, че е ниско платен, а работното му време се простира между часовете за почивка и края на работния ден - това е бреме, за тези които произвеждат принадената стойност в България. Една реформа в сферата на администрацията е добре дошла, обаче не се случва, защото пак администрацията трябва да я прави. Все не мога да разбера, кога точно добрите намерения на политиците за такава реформа се срещат с "необоримите доводи на чиновниците"? Не сте ли забелязали, че ако се посегне на една структура, това непременно води до създаването на няколко нови? И се обяснява с обществения интерес. Ще приключа с любимата си фраза. Макар да се повтарям, изкушен съм да я пласирам отново. Администратори - да, чиновници - не!

А, ето го и вицът:

"Инженер, счетоводител, химик и чиновник започнали спор чий котарак е най-умен. Инженерът повикал своя котарак:

- Хикс на квадрат, демонстрирай!.

Хикс на квадрат се качил на масата, взел хартия и молив и нарисувал кръг, квадрат и триъгълник. Всички се съгласили, че котаракът е много як. Счетоводителят казал на своя котарак:

- ДДС, демонстрирай!.

ДДС отишъл в кухнята и се върнал с 12 кюфтета, които подредил в 4 купички по 3 кюфтета в купа. На другите им харесал номерът. Химикът се обърнал към своя любимец:

- Епруветка, давай!.

Епруветка донесъл кутия мляко от хладилника и отсипал точно 150 милилитра в една чаша. И другите се впечатлили от тази точна лапа. Накрая дошъл ред на държавния служител. Попитали го:

- А твоят котарак какво умее?.

Чиновникът казал:

- Хрантутник, демонстрация!.

Хрантутник изял кюфтетата, изпил млякото, препикал чертежа, изнасилил другите три котарака, оплакал се, че го боли гърба, написал жалба срещу лошите условия на труд, изпратил я в службата за предотвратяване на епидемии и си взел болнични за един месец".

Всеки познавач ще ви каже – котката прилича на стопанина си.


Щракни тук, за да коментираш новината