Защо забравихме, че девойка с вид на фолк-звезда дойде да кадрува в Габрово?
Последно обновяване
18 Септември 2013 в 17:14 ч.


Заглавно изображение на новината

„Уважаеми колеги, много съм развълнувана, ще се разплача”, тези думи, каза със съответната доза сарказъм Лена Енева, съветник от левицата. Направи го по време на емоционално извънредно заседание на местния парламент, което трябваше да приеме позицията на своя представител в Общото събрание на „ВиК” ООД за очакваната смяна на управителя на дружеството. Репликата на Лена Енева има същия смисъл като популярната – „Москва не вярва на сълзи”. Повод дадоха опонентите от ГЕРБ, управляващи в Габрово, но днес опозиция в националната власт. С аргументи за професионализъм и добра работа те се противопоставят на смяната на управителя на „ВиК” – Габрово. Принципно няма как да не подкрепяш тяхната позиция, тъй като кадровите чистки след всяка властова промяна са един от важните индикатори за липсата на приемственост в управлението. Като се замисли човек, и ГЕРБ, и БСП имат едно и също разбиране за нещата. Съветниците от левицата нямат причина да дават съгласието си сегашния шеф на дружеството да остане, след като ГЕРБ уволниха доста скоростно предишния управител, който нямаше политически или лични контакти с тях. За разлика от настоящия. На заседанието на ОбС ГЕРБ много ясно подходиха персонално, а БСП принципно. Хората на Бойко Борисов се опитаха да защитят свое кадрово назначение, но нито един от съветниците не сметна за нужно да критикува системата, която позволява да се правят такива смени. Социалистите пък едва ли имат нещо лично против настоящия управител на „ВиК” ООД, но пък отстояват принципа, по който се управляват държавните фирми от началото на прехода до днес. С едно изключение от четири години, когато Царя опита да наложи разбирането за приемственост. Ако сега ГЕРБ бяха на власт ролите с БСП щяха да са разменени. Левите биха изтъквали аргументите за професионализма на управителя на „ВиК”, а от ГЕРБ монолитно щяха да вдигат ръка в полза на правото на своето правителство да управлява с кадри, на които има доверие.

През миналата седмица кметът на Габрово Таня Христова излезе с много ясна и твърда позиция, като публично се възпротиви на готвената кадрова промяна във водоснабдителното дружество. Тя може да бъде поздравена за това. Позицията е изцяло политическа, аргументирана стабилно и не оставя място за тълкувания и съмнения. От доста време вече в Габрово това липсваше. Ясната политика може да се прави от лидери. Точно такава политическа липса запълни с тази своя позиция Таня Христова. И докато я четох нямаше как да не се сетя за една реплика на бившата депутатка Татяна Дончева, казана с уважение, по повод действията на нейна опонентка от миналото – „Не е достатъчно да носиш гащи, за да си мъж”. Признавам, позицията на Таня Христова, ме впечатли приятно, въпреки че не съм съгласен с нея. Бих се съгласил, ако в съзнанието ми нямаше споменът за една светкавична смяна на управител в началните месеци от управлението на ГЕРБ. Тогава като представител на едно министерство пристигна двадесет и няколко годишна девойка, облечена като фолк-звезда, която само за няколко минути смени ръководството на голямо и социално значимо дружество. И тук въпросът не е персонален, защото всъщност новия директор се оказа много на място. Но можеше и да не е така. По-важно е, че има принципи, по които се действа и те стават неудобни за политиците само когато са в опозиция и новите управляващи започнат да ги прилагат. Бих се съгласил с Таня Христова, но в съзнанието ми стои и начинът, по който се направи промяната във „ВиК” - Габрово при управлението на държавата от ГЕРБ. Различните регулаторни органи също се оказаха място, където едни хора, уж защитени с мандат, бяха освободени. Дори БНБ не остана защитена зона от този принцип. Забравихме ли вече, че на Иван Искров му се наложи да си подаде оставката, за да бъде „преназначен” отново, но този път от ГЕРБ?

По време на извънредното заседание на местния парламент в Габрово бе изтъкнато, че практиката на такива назначения е порочна. Защо тогава се говори за личностите, а не за принципите? Може би съветниците от ГЕРБ трябваше да търсят обяснения не от зам.-областния управител Кенан Ашиков, който е с най-малка отговорност, а от присъстващия в залата като гост депутат Цветомир Михов. Той, заедно с колегата си Йордан Стойков, държи в ръцете си истинската промяна – като предложи тя да залегне в българското законодателство и след това я подкрепи с гласуване. Принципно, а не лично. 

Тихомир Църов 


Щракни тук, за да коментираш новината